+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Turkije
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Turkije

Sta je op het punt om te exporteren naar Turkije? Turkije is een belangrijke handelspartner van de EU. Wanneer je jouw goederen gaat exporteren naar Turkije heb je verschillende exportdocumenten nodig. Op deze pagina lees je welke documenten en wat onze ervaringen zijn.

Vereiste exportdocumenten voor Turkije

Let op: vermeld op alle exportdocumenten de officiële naam Türkiye

Wij merken dat onze klanten er ook soms voor kiezen om een Certificaat van Oorsprong (CvO) aan te vragen voor Turkije. Wij vermoeden dat dit een gevolg is van de sancties van Turkije tegen de Verenigde Staten. Er geldt namelijk een verhoging van het invoertarief wanneer goederen een Amerikaanse oorsprong hebben. Door het meesturen van een CvO wordt de twijfel over de oorsprong voorkomen.

Exporteer je landbouwgoederen en/of staalgoederen (EGKS) naar Turkije? Dan kun je mogelijk gebruikmaken van een EUR.1-certificaat. Lees verderop meer over de voordelen.

Tip: lees ook ons artikel ‘Eerste Hulp Bij Export: Regelgeving vs. Praktijk' waarin wij praktijkervaringen met je delen over het bewust afwijken van wet- en regelgeving.

Toelichting documenten voor Turkije

ATR
Doordat de EU een douane-unie vormt met Turkije is het mogelijk om goederen van herkomst uit de EU te exporteren naar Turkije, zonder dat de afnemer invoerrechten hoeft te betalen. Hiervoor gebruik je het ATR-certificaat. Een ATR wordt samen met je uitvoeraangifte ingediend bij de Douane en geldig gemaakt. Het document is hierna 4 maanden geldig. Binnen die periode moet je in Turkije de invoeraangifte hebben gedaan. Er geldt geen minimum- of maximumbedrag van de zending voor het gebruik van een ATR.
Er zijn producten (zoals landbouwgoederen, kolen en staal) waarvoor het niet toegestaan is om een ATR te gebruiken. Een overzicht van deze goederen vind je hier. Een EUR.1 certificaat gebruiken kan soms wel mogelijk zijn voor deze producten. Meer informatie verderop deze pagina onder het kopje EUR.1-certificaat.

Certificaat van Oorsprong
Een Certificaat van Oorsprong (CvO) toont de oorsprong van jouw goederen aan. De Kamer van Koophandel (KvK) moet een CvO legaliseren. Om een CvO aan te vragen heb je bewijslast nodig. Aan de hand van deze documenten controleert de KvK of alle gegevens kloppen die je hebt ingevuld. Lees het onderstaande artikel voor meer informatie over het aanleveren van de benodigde bewijslast.

Let op: Met ingang van 2 september 2020 is het verplicht om in vak 3 (oorsprong) van het Certificaat van Oorsprong (CVO) de lidstaat van de Europese Unie te vermelden. Lees hier meer over deze wijziging in douaneregeling voor Turkije.

EUR.1-certificaat

Je kunt in Turkije alleen gebruikmaken van een EUR.1-certificaat als je landbouwproducten en/of sommige type staalgoederen exporteert. Een EUR.1 is geen verplicht document, maar kan financieel interessant zijn. Het certificaat zorgt ervoor dat jij of jouw klant minder of geen invoerrechten hoeft te betalen.

Ook handig om te weten…

AT.R
Een AT.R is een douanedocument dat je ook kunt gebruiken wanneer je zaken doet met Turkije. Het document geeft de herkomst van jouw goederen aan. Hebben jouw goederen een Europese herkomst dan zijn zij vrij van invoerrechten. Als exporteur kun je zelf een A.TR-certificaat invullen en vervolgens af laten stempelen door de douane. Zonder douanestempel in het visumvak is het AT.R niet geldig. Het AT.R heeft een geldigheidsduur van 4 maanden (na datum afgifte). Op de website van de Kamer van Koophandel kun je meer informatie vinden over een AT.R-certificaat voor Turkije.

Tip: De Kamer van Koophandel heeft een uitgebreid artikel geschreven over exporteren naar Turkije: Zakendoen met Turkije, dit moet je weten

Tijdelijke invoer
Wilt je jouw goederen tijdelijk in Turkije invoeren? Dan kun je een ATA-carnet gebruiken. Met een ATA-carnet (douanedocument) ga je vlotter door het douaneproces en betaal je geen invoerrechten, btw of borgsommen. Voor meer informatie en het aanvragen van een ATA-carnet verwijzen wij je graag door naar de Kamer van Koophandel.

Market Access Database

Mogelijk zijn er naast exportdocumenten nog andere specifieke eisen van toepassingen op de door jou te exporteren goederen. Op de Market Access Database kun je met behulp van jouw goederencode (HS code) eenvoudig een overzicht vinden van overige documenten, procedures en formaliteiten bij export.

Hoe Exportdocuments.com jou kan helpen!

Heel simpel, een uitvoeraangifte, ATR-certificaat, Certificaat van Oorsprong en/of een EUR.1-certificaat vraag je eenvoudig en snel aan in onze webshop. Je vult alles in, wij regelen de rest! Door onze goede connecties met de Douane en de Kamer van Koophandel is alles snel geregeld! Heb je tijdens het bestellen van jouw exportdocumenten een vraag? Neem contact op met ons Customer Service team, zij helpen je graag!

Het hele Exportdocuments.com team wenst jou veel succes met jouw zaken in Turkije!