+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Hoe werkt een Letter of Credit?
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Hoe werkt een Letter of Credit?

  1. Jouw klant, de importeur, gaat naar zijn bank (openende bank) om een L/C op te laten stellen ten gunste van jou als exporteur.
  2. Zijn bank zet onder bepaalde voorwaarden het L/C-bedrag vast. Dit wordt ook wel een ‘kredietopening’ genoemd. Vervolgens stuurt zijn bank de L/C middels SWIFT (internationaal communicatiemiddel tussen banken) naar jouw bank (adviserende bank).
  3. Jouw bank controleert de L/C vervolgens qua herkomst, lijnen en dergelijke en stuurt de L/C met een adviserende brief naar jou.

Daarmee is de L/C officieel, dat wil zeggen dat hij het bankenproces voltooid heeft. De L/C is een onherroepelijke verbintenis tot betaling, mits er aan de gestelde L/C voorwaarden is voldaan.

Letter of Credit wijzigen

Als exporteur wil je natuurlijk maximale grip op het hele proces houden, dus moet je de L/C heel goed doornemen en daar waar nodig wijzigen. Dit doe je door deze wijzigingen door te geven aan je klant, die er op zijn beurt weer mee naar zijn bank gaat. Hetzelfde proces als bij de opening van de L/C wordt dan nog eens doorlopen.

Pas na volledige goedkeuring van de L/C is het raadzaam om productie te plannen. Vooral in geval er sprake is van maatwerk.

Betaling Letter of Credit

Als aan de voorwaarden van de L/C is voldaan (dus alle vereiste documenten in overeenstemming met de voorwaarden van de L/C zijn opgemaakt en ingediend) en dit door beide banken in orde bevonden is, wordt de betaling aan jou als exporteur een feit.

Zowel de importeur als de exporteur kunnen met hun bank afspraken maken op welk moment en tegen welke voorwaarden de betaling plaatsvindt.

Meer informatie

Is het nog niet helemaal duidelijk hoe een Letter of Credit werkt? Of heb je een vraag over het regelen van een Letter of Credit? Neem dan contact op met Elceco via info@elceco.com of bel naar 0413 353 131. Elceco ondersteunt exporteurs (en importeurs) die zakendoen met het buitenland op basis van Letters of Credit. Ze helpen en ontzorgen door de afhandeling van de L/C's op zich te nemen.