+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Zwitserland
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Zwitserland

Je staat op het punt om te exporteren naar Zwitserland? Lees hier welke exportdocumenten je nodig hebt voor het invoeren van jouw goederen in Zwitserland en welke voordelen Exportdocuments.com jou biedt.

Vereiste documenten voor Zwitserland

Toelichting documenten Zwitserland

Uitvoeraangifte
Een uitvoeraangifte, ook bekend als EX-A, douaneaangifte, exportaangifte of uitvoerdocument, is een (digitaal) document dat je nodig hebt voor de Douane, wanneer jouw goederen het vrije verkeer van de Europese Unie verlaten. Aangezien Zwitserland geen lid is van de Europese Unie moet je voor dit land dus een uitvoeraangifte regelen. Een uitvoeraangifte is een digitaal document. Wees je ervan bewust dat ten tijde van de aanvraag voor de uitvoeraangifte je goederen niet verplaatst mogen worden. Zodra de Douane de aangifte heeft goedgekeurd mag de zending pas vertrekken. Waarom dit zo is? Omdat de Douane kan besluiten een fysieke controle (FYCO) uit te voeren. Een douane inspecteur komt dan langs op locatie om de zending te controleren.

Handelsfactuur
Voor de inklaring van goederen is een factuur met de details van de transactie vereist. De handelsfactuur kan in elke taal worden opgesteld, echter een vertaling naar het Duits, Frans, Italiaans of Engels wordt wel aanbevolen. Afhankelijk van de eisen van de importeur en/of bepalingen van de autoriteiten kunnen er meer exemplaren nodig zijn. Voor de minimale content van de factuur verwijzen we je graag door naar Access2Markets.

Paklijst

De paklijst dient een nauwkeurig overzicht te geven van de afzonderlijke verpakkingen met merk, nummers, bruto- en nettogewicht en inhoud. Ook hierover meer informatie op de website van Access2Markets.

EUR.1-Certificaat en factuurverklaring

Hebben je goederen EU dan kunnen de goederen in Zwitserland mogelijk met korting op of vrijstelling van invoerrechten ingevoerd worden. Hiervoor moet je ‘preferentiële oorsprong’ kunnen aantonen, doormiddel van bijvoorbeeld een leveranciersverklaring van preferentiële oorsprong.

Heeft je zending een waarde hoger dan € 6.000,- dan kun je een EUR.1 certificaat aanvragen. Het EUR.1 wordt door de KVK afgegeven, mits je preferentiële oorsprong kunt aantonen. De douane zal het EUR.1 certificaat vervolgens viseren en daarmee geldig maken.
Voor zendingen met een waarde lager dan € 6.000,- kun je gebruik maken van een factuurverklaring.

Bewijslast

Voor ieder EUR.1 dat je aanvraagt dien je bewijslast aan te leveren, zodat de autoriteiten jouw documenten kunnen controleren op juistheid. Lees meer over het aanleveren van bewijslast of lees het artikel:- Eerste Hulp Bij Export: Bewijslast voor het EUR.1-certificaat

Hoe Exportdocuments.com jou kan helpen!

De uitvoeraangifte dienen wij voor je in bij de Douane. Vaak heb je binnen 5 minuten al bericht terug van de Douane of je aangifte is goedgekeurd. Is dit het geval, dan mag je zending vertrekken. Zo niet, dan hoor je van ons wat er niet goed is en kan je dit aanpassen, of dat er een fysieke controle gaat plaatsvinden. Het EUR.1 sturen we door naar de Kamer van Koophandel. Zodra de KVK jouw documenten heeft goedgekeurd printen wij deze uit en sturen wij deze naar het door jou opgegeven adres. Nadat wij de documenten naar je hebben verstuurd hoef je alleen nog maar het EUR.1-certificaat aan te bieden bij de Douane.

Kom je tijdens het bestelproces ergens niet helemaal uit? Bel ons dan voor ondersteuning. Ons team staat voor je klaar!

Namens ons hele team wensen wij je veel succes met jouw zaken in Zwitserland!