+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Letter of Credit (L/C)
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Letter of Credit (L/C)

Een Letter of Credit (L/C) is een internationaal betaalmiddel wat jou als exporteur (verkoper) grote betalingszekerheid biedt. In een L/C (ook wel documentair krediet of accreditief genoemd) wordt duidelijk vermeld welk product wanneer wordt geleverd en op welke wijze het transport plaatsvindt. Ook wordt omschreven wie welke verantwoordelijkheid heeft ten aanzien van deze zaken, de importeur (koper) of de exporteur. Ook zijn hierbij minimaal 2 banken betrokken, de bank van de importeur (openende bank) en de bank van de exporteur (adviserende bank).

Situaties waarin je te maken kunt krijgen met een L/C

Stel je hebt een mooie order gesloten met een bedrijf waar je nog niet eerder mee hebt samengewerkt. Hoe weet je dan zeker dat het bedrijf waarmee je zakendoet daadwerkelijk kredietwaardig is en voor tijdige betaling zorgt? Je wilt geen risico lopen dat je achter je geld aan moet, dus je zoekt naar een oplossing om financiële risico’s te vermijden. Een L/C is hiervoor een uitstekend middel wat internationaal veel gebruikt wordt.
Het bedrijf waarmee je in onderhandeling bent ken je nog niet, dus daarmee is dit de eerste samenwerking. Dit bedrijf geeft aan dat de order alleen kan plaatsvinden op basis van een L/C, omdat dit in zijn land verplicht wordt gesteld. Je hebt hier nog niet eerder mee gewerkt en vraagt je af wat dit inhoudt en wie je hierbij kan helpen.

In het kort de betrokken partijen bij een L/C:

  • Exporteur (verkoper);
  • Importeur (koper);
  • Openende bank (namens de importeur);
  • Adviserende bank (namens jou als exporteur).

Meer informatie

Moet je een Letter of Credit afhandelen of heb je gewoon een vraag? Neem dan contact op met Elceco via info@elceco.com of bel naar 0413 353 131. Elceco ondersteunt exporteurs (en importeurs) die zakendoen met het buitenland op basis van Letters of Credit. Ze helpen en ontzorgen door de afhandeling van de L/C's op zich te nemen.