Om de herkomst van de producten in jouw zending aan te tonen, dien je bewijslast te overleggen bij de Kamer van Koophandel. Dit is een belangrijke stap in het proces van importeren en exporteren, en het is van groot belang om de geldigheid van jouw zending te waarborgen. Het indienen van de juiste documenten bij de Kamer van Koophandel zorgt voor een soepel verloop van de douane-afhandeling. We raden je dan ook sterk aan om deze stap met de nodige zorgvuldigheid te volbrengen, zodat jouw zendingen vanaf nu snel en efficiënt kunnen worden verwerkt!
Hieronder vind je de links naar de website van de Kamer van Koophandel waar je de standaard formulieren kunt downloaden ten behoeve van de bewijslast.
Download standaard formulieren
1. Handelsgoederen: Je koopt de producten bij derden in.
Jouw toeleverancier is gevestigd binnen de EU
- Certificaat van Oorsprong (CvO): Leveranciersverklaringen voor goederen van niet preferentiële oorsprong (LvO)
- EUR.1-certificaat: Leveranciersverklaring preferentiële oorsprong 2015/2447
Jouw toeleverancier is gevestigd buiten de EU
- Certificaat van Oorsprong (CvO): Certificaat van Oorsprong, Form A, EUR.1 of EUR-MED
2. Productiegoederen: Je hebt de producten in eigen fabriek, niet bij derden, geproduceerd.
Productieomschrijving
- Certificaat van Oorsprong:
Kostprijscalculatie
EUR.1-Certificaat:
- Waarde
- Tariefpostverspringing en waarde
- Standaard formulier Productiebeschrijving
Het type template dat je moet invullen, is afhankelijk van de eis voor het EUR.1. Wil je er zeker van zijn dat je de juiste kostprijscalculatie invult, kies dan voor het service level 'Full service' en vraag ons customer service team om hulp.
Kwekersverklaring
Indien je zelf planten kweekt maak je gebruik van de kwekersverklaring.
Gebruikte machineverklaring
Als je een machine (geen motorvoertuig) hebt die je tweedehands hebt gekocht en waarvan je niet meer de oorspronkelijke leverancier kent, kun je misschien de Gebruikte machine verklaring gebruiken. Je moet dan wel een pdf met foto's van de machine en een duidelijke foto van het typeplaatje van de machine bijvoegen, zodat de herkomst van de machine te zien is. De verklaring geldt alleen voor machines die al minstens 7 jaar oud zijn. Voor machines die jonger dan 7 jaar oud zijn, kun je contact opnemen met de producent om te vragen of ze een leveranciersverklaring willen geven, want zij hebben een administratieplicht van 7 jaar en zouden dus zo'n verklaring moeten kunnen verstrekken.
Let op het volgende als je de verklaring wilt gebruiken voor een EUR.1 Certificaat.
Volgens art. 16 inleidende aantekeningen van het PEM protocol, kan een verklaring van de fabrikant of van een andere handelaar, het advies van deskundigen, kenmerken enz. dienen als bewijs, dus heeft de Kamer van Koophandel vroeger de verklaring voor gebruikte machines opgesteld. Het blijkt echter dat alleen een typeplaatje en eigen Gebruikte Machineverklaring onvoldoende zijn bij een achterafcontrole van de douane. Als onderneming moet je dan kunnen laten zien waarom je in de eigen verklaring hebt gesteld dat de producten de preferentiële oorsprong hebben.
De douane wil bij voorkeur een preferentiële leveranciersverklaring zien, die kan ook van iemand anders dan de producent/importeur komen, maar de douane moet er zeker van zijn dat de oorsprong klopt. Ander bewijs kan ook, maar dit moet overtuigend zijn en de douane zal dit niet zomaar accepteren.
Voor tweedehands motorvoertuigen (bijna alle machines die zelf kunnen rijden) kun je geen Gebruikte Machineverklaring gebruiken en moet je een preferentiële leveranciersverklaring aanvragen bij de leverancier. Bij Personenauto's en vrachtauto’s moet de preferentiële leveranciersverklaring van de producent/importeur afkomstig zijn en kun je dit niet bij een tussenpersoon aanvragen.
Vragen?
Kom je er niet helemaal uit, of heb je nog vragen, neem dan contact op met ons Customer Service team. Stuur een mail naar info@exportdocuments.com of bel naar +31(0)884321888.
Of maak direct vrijblijvend een account aan.