+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Nigeria
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Nigeria

Sta je op het punt om te gaan exporteren naar Nigeria? Dan dien je met verschillende zaken rekening te houden. Om jou goed voor te bereiden lees je op deze pagina welke documenten je voor export naar Nigeria nodig hebt.

Vereiste exportdocumenten voor Nigeria

Extra: Nigeria en de EU hebben geen preferentieel handelsakkoord, daardoor kun je geen gebruikmaken van een EUR.1-certificaat.

Tip! Extra informatie over exporteren naar Nigeria kun je lezen in de blog van onze specialist Marieke Theijssen: Eerste Hulp Bij Export: Checklist voor Nigeria.

Toelichting Documenten Nigeria

Voor het exporteren naar Nigeria heb je een Certificaat van Oorsprong (CvO) en een uitvoeraangifte nodig. Het CvO dient door de Kamer van Koophandel (KVK) gelegaliseerd te worden. Om een CvO aan te kunnen vragen heb je bewijslast nodig, waarmee de KvK de documenten op juistheid kan controleren. De uitvoeraangifte dienen wij voor je in bij de Douane. Afhankelijk van de plek waar de goederen op dit moment staan gaat je aanvraag naar de Nederlandse of Belgische Douane. De doorlooptijden zijn razendsnel, vaak al binnen 5 minuten.

De onderstaande artikelen vertellen je meer over het aanleveren van bewijslast:

Ook handig om te weten…

Naast een Certificaat van Oorsprong en Uitvoeraangifte heb je nog meer documenten nodig wanneer je naar Nigeria exporteert. Documenten zoals:

  • Form M
  • Handelsfactuur
  • Vrachtbrief (Bill of Lading of Air Waybill)
  • Paklijst
  • Toepasselijke certificaten (bijvoorbeeld certificaat van productie door de fabrikant, fytosanitair certificaat en/of analysecertificaat)
  • Laboratorium testrapporten (indien van toepassing)

Om een compleet beeld te krijgen van alle documenten die je nodig hebt voor Nigeria, verwijzen wij je graag door naar de Market Access Database. Op basis van de HS code (goederencode) van jouw product zie je precies wat er vereist is. Ben je niet zeker welke goederencode bij jouw product(en) horen? Neem dan contact op met de Douane. Zij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0800-0143 (gratis).

Strikte richtlijnen - SONCAP

De Standards Organization of Nigeria (SON) heeft strikte richtlijnen geïmplementeerd om de Nigeriaanse consumenten te beschermen. Deze richtlijnen worden de ‘Standards Organization of Nigeria Conformity Assessment Programme’ (SONCAP) genoemd. Een SONCAP is een verificatie van jouw product om zeker te zijn dat deze voldoet aan de normen en technische vereisten van de SON. Voordat je gaat exporteren dien je dit in orde te hebben gemaakt. Doe je dit niet, dan komen jouw goederen het land niet in. Het conformiteitsprogramma van SON is niet van toepassing op alle producten, bezoek de website van SON voor meer informatie. Voor een uitgebreide omschrijving van SONCAP lees het praktische artikel: Eerste Hulp Bij Export: Checklist voor Nigeria.

Invoerverboden

Voor een aantal goederen geldt in Nigeria een invoerverbod. Het overzicht van de invoerverboden vind je via de Nigerian Customs Service. Wij adviseren je deze lijst te controleren voordat je gaat exporteren, want het overzicht wordt zonder vooraankondiging gewijzigd.

Exportdocuments.com helpt je graag!

Wij helpen je graag met het regelen van een Certificaat van Oorsprong en Uitvoeraangifte voor jouw zending naar Nigeria. Bestel je bij ons je CvO voor 15.00 uur, dan sturen wij deze dezelfde dag nog op naar het door jou opgegeven adres. Je kunt als adres het adres van jouw eigen kantoor of dat van jouw klant opgeven, aan jou de keuze. De uitvoeraangifte krijg je digitaal terug in je orderoverzicht. Documenten compleet? Dan kan je zending naar Nigeria vertrekken!

Heb je vragen tijdens de bestelling?
Neem gerust contact met ons op, ons Customer Service Team helpt je graag.

Namens ons hele team wensen wij je veel succes met jouw zaken in Nigeria!