Ga jij exporteren naar Koeweit? Dan heb je exportdocumenten nodig! Dit is vereist om goederen in Koeweit te kunnen invoeren. Om jou op weg te helpen lees je op deze pagina welke documenten nodig zijn en hoe je deze kunt regelen.
Vereiste Exportdocumenten voor Koeweit
- Certificaat van Oorsprong (CvO) met Kamer van Koophandel én Ambassade legalisatie
- Handelsfactuur gelegaliseerd door de Kamer van Koophandel én ambassade
- Uitvoeraangifte
- Paklijst
Voor jouw zending naar Koeweit kun je geen gebruikmaken van een EUR.1-certificaat. Dit omdat Koeweit en de EU geen preferentieel handelsakkoord hebben.
Tip!
Voor actuele ambassade doorlooptijden bekijk onze ambassade legalisatie pagina.
Toelichting exportdocumenten voor Koeweit
Certificaat van Oorsprong
Wanneer je exporteert naar Koeweit dan dien je een Certificaat van Oorsprong (CvO) en handelsfactuur bij je zending te voegen. Het CvO heb je nodig om de oorsprong van jouw goederen aan te tonen. Beide documenten dienen door de Kamer van Koophandel (KvK) gelegaliseerd te worden. De Douane van Koeweit vereist ook dat beide documenten worden gelegaliseerd door de ambassade van Koeweit.
Bewijslast voor CvO
Voor een Certificaat van Oorsprong dien je bewijslast aan te leveren. Met de bewijslast die je aanlevert kunnen de Kamer van Koophandel en de ambassade het certificaat controleren op juistheid. Als alle gegevens kloppen worden jouw documenten gelegaliseerd. Klik op onderstaande links voor meer informatie over het aanleveren van bewijslast en het downloaden van standaard bewijslast formulieren:
Uitvoeraangifte
Om de Nederlandse Douane te informeren over het vertrek van je goederen uit de EU, moet je een uitvoeraangifte indienen. Het is een officieel (digitaal) document dat je als exporteur moet indienen bij de Douane voordat je goederen worden uitgevoerd. Het bevat informatie over de verzender, ontvanger, de goederen, de waarde van de goederen en de bestemming. De uitvoeraangifte wordt gebruikt om de export te controleren en te reguleren en om de juiste belastingen en heffingen te innen. Het kan ook worden gebruikt om de goederen te traceren en te volgen tijdens het exportproces. Hiermee voldoe je aan de regels en douaneprocedures.
De voordelen van Exportdocuments.com
Bij ons kun je alle bovengenoemde documenten en legalisaties eenvoudig en snel aanvragen. In onze webshop vul je alle gegevens van jouw zending en goederen in en wij regelen de rest! Door onze digitale connectie met de Kamer van Koophandel en Douane is het aanvragen van jouw documenten snel geregeld. Zodra de KvK jouw documenten goedgekeurd heeft, printen wij deze documenten uit en sturen wij deze direct door naar de ambassade van Koeweit. Dankzij jarenlange samenwerking met verschillende ambassades, waaronder die van Koeweit, kunnen wij de snelste doorlooptijden garanderen. Wanneer de ambassade haar stempels heeft gezet, worden jouw documenten naar het door jou aangegeven adres opgestuurd. De uitvoeraangifte krijg je digitaal terug in je orderoverzicht.
Documenten compleet? Dan kan je zending naar Koeweit vertrekken!
Heb je vragen tijdens het bestelproces? Ons Customer Service team staat voor je klaar. Zij helpen je graag. Dus, kom je er niet helemaal uit, geen zorgen! Wij zijn slechts 1 telefoontje van je vandaan.
Ook handig om te weten…
Tijdelijk invoer
Wil je jouw goederen tijdelijk invoeren in Koeweit, bijvoorbeeld voor een beurs? Dan kun je helaas geen gebruik maken van een ATA-carnet. Voor het tijdelijk invoeren van goederen in Koeweit is een schriftelijk verzoek van de invoerder vereist. In het verzoek dient het doel van de beoogde tijdelijke invoer, de periode, de omschrijving van de goederen en een beschrijving van de hoeveelheid vermeld worden. Voor meer informatie verwijzen wij je graag naar Kuwait General Administration of Customs.
Voor tijdelijke uitvoer van de goederen neem contact op met de Nederlandse douane voor bedrijven of bel 0800-0143.
KUCAS
Wie als producent of exporteur van gereguleerde producten naar Koeweit gaat exporteren dient aan de eisen van het Koeweitse Conformiteits Garantie Plan (Kuwait Conformity Assurance Scheme, KUCAS) te voldoen. Dit is door de Public Authority for Industry (PAI) ingevoerd. SGS Nederland werkt nauw samen met PAI en wordt erkend voor de afgifte van Technische Evaluatie Rapporten (TER) en Technische Inspectie Rapporten (TIR). Zij kunnen dan ook jouw producten beoordelen op conformiteit om aan de KUCAS-eisen te voldoen.
Halalcertificering
Voor een groot aantal producten heb je een halalcertificering nodig als je exporteert naar Koeweit. Een halalcertificering is een verklaring dat een product gefabriceerd is volgens de islamitsch-religieuze spijswetten. De website van Rijksoverheid (RvO) bevat meer informatie over halalcertificering bij export.
Market Access Database
Mogelijk zijn er nog andere eisen op jouw te exporteren product van toepassing. Op HS code (goederencode) niveau zijn deze eenvoudig terug te vinden op de Market Access Database.
Heel veel succes met jouw export naar Koeweit!
Maak direct vrlijblijvend een account aan.