+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Certificaat van Oorsprong
(CvO)
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Wat is het CvO?

Onze medewerkers krijgen regelmatig de vragen: “Wat is het Certificaat van Oorsprong?” en “Wat is de betekenis van het CvO?” Hieronder vind je de antwoorden.

  • Het Certificaat van Oorsprong (CvO, Certificaat van Origine) is een document waarop wordt vermeld welke oorsprong de door jou geleverde goederen hebben.
  • Het Certificaat van Oorsprong wordt beoordeeld, akkoord bevonden en afgestempeld door de Kamer van Koophandel (KVK).
    Het kan worden gevraagd in ieder land en voor iedere oorsprong.
  • Een Certificaat van Oorsprong wordt afgegeven per zending, voor een aantal landen is een Certificaat van Oorsprong zelfs verplicht en moet nog worden aangevuld met een Ambassade legalisatie of legalisatie door het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa).
  • Het Certificaat van Oorsprong heeft een vaste lay-out en mag alleen door bevoegde drukkerijen worden geprint. In Nederland is dat bijvoorbeeld Beurtvaartadres. Een Certificaat van Oorsprong wordt gekenmerkt door een uniek nummer wat door de drukker wordt uitgegeven, ieder leeg formulier is daardoor uniek.
  • Het is mogelijk om het Certificaat van Oorsprong (onbeperkt) uit te breiden met kopie Certificaat van Oorsprong. Deze zijn geel en hebben ook weer elk een uniek formuliernummer. Bij afstempeling door de KVK krijgt een kopie hetzelfde KVK nummer als het origineel.

Wanneer je jouw documenten via onze webshop aanvraagt worden deze digitaal goedgekeurd door de KVK. Na goedkeuring zorgt Exportdocuments.com dat de documenten worden geprint. Hierbij worden de stempel en handtekening van de Kamer van Koophandel automatisch op het exportdocument geprint.

Waarmerk ICC-CO Chain

De Kamer van Koophandel Nederland is met ingang van juni 2013 aangesloten op de CO-Chain van de ICC (International Chamber of Commerce). De CO-Chain is een keurmerk met als doel om de kwaliteit van de afgegeven Certificaten van Oorsprong in de wereld te verhogen. Middels het keurmerk op de documenten toont de KVK Nederland aan dat zij zijn aangesloten bij de ICC en dat alle in Nederland afgegeven documenten zijn te controleren op echtheid. Daarvoor heeft de ICC een website in het leven geroepen waarop alle betrokken partijen het afgegeven document kunnen traceren.

Op het document staat een unieke verificatiecode. Deze code kan in combinatie met het accreditatie nummer (vermeld in het keurmerk) en de datum van afgifte worden ingevoerd op de webpagina van ICC.