Als vervolg op mijn vorige blogs “Checklist voor export naar de Arabische Emiraten”, “Checklist voor export naar Saoedi-Arabië” en “Checklist voor export naar Nigeria” staat in deze blog Zwitserland centraal. Middels deze blog wil ik je op weg helpen in de wereld van export naar Zwitserland. Ik deel een aantal feiten en handigs tips.
Checklist voor export naar Zwitserland
Met een hoog besteedbaar inkomen en de behoefte aan kwaliteit is Zwitserland een interessante markt voor Nederlandse ondernemers. Bovendien kan het meertalige Zwitserland dienen als tussenstap voor landen als Italië en Frankrijk. Volgens het CBS zijn de 3 grootste exportproductgroepen van Nederland naar Zwitserland:
- Apparaten voor beroepsuitoefening en wetenschap
- Kantoor- en apparaten voor beroepsuitoefening en wetenschap
- Medicinale en farmaceutische producten
Exporteer je al naar Zwitserland of wil je gaan exporteren naar Zwitserland, dan heb ik hier 3 tips waar je rekening mee dient te houden:
1. Welke exportdocumenten zijn er nodig?
Voor een exportzending naar Zwitserland zijn niet veel exportdocumenten verplicht, maar wel sterk aan te raden. Bovendien kan het ook zijn dat je klant erom vraagt.
Vaak zijn de documenten die je nodig hebt afhankelijk van je situatie, het type goederen dat je levert en de waarde van deze goederen. Hieronder licht ik een aantal van deze documenten verder toe.
Handelsfactuur
Voor de inklaring van goederen is een factuur met de details van de transactie vereist. De handelsfactuur kan in elke taal worden opgesteld, echter een vertaling naar het Duits, Frans, Italiaans of Engels wordt wel aanbevolen. Afhankelijk van de eisen van de importeur en/of bepalingen van de autoriteiten kunnen er meer exemplaren nodig zijn.
Voor de minimale content van de factuur verwijs is je graag door naar Market Access Database
EUR.1-Certificaat en factuurverklaring
Hebben jouw goederen Europese oorsprong dan kunnen de goederen in Zwitserland mogelijk met korting op of vrijstelling van invoerrechten ingevoerd worden. Hiervoor moet je ‘preferentiële oorsprong’ kunnen aantonen, doormiddel van bijvoorbeeld een leveranciersverklaring van preferentiële oorsprong.
Heeft jouw zending een waarde hoger dan € 6.000,- dan kun je een EUR.1 certificaat aanvragen. Het EUR.1 wordt door de KVK afgegeven, mits je preferentiële oorsprong kunt aantonen. De douane zal het EUR.1 certificaat vervolgens viseren en daarmee geldig maken.
Voor zendingen met een waarde lager dan € 6.000,- kun je gebruik maken van een factuurverklaring.
Certificaat van Oorsprong
Het Certificaat van Oorsprong (CvO) is een document waarop wordt vermeld welke oorsprong de door jou geleverde goederen hebben. Deze kan worden aangevraagd voor ieder land en iedere oorsprong. Hoewel een Certificaat van Oorsprong voor een zending naar Zwitserland niet verplicht is, kan er om allerlei redenen toch om gevraagd worden.
Paklijst
De paklijst dient een nauwkeurig overzicht te geven van de afzonderlijke verpakkingen met merk, nummers, bruto- en nettogewicht en inhoud.
Uitvoeraangifte
Een uitvoeraangifte (EU-A), ook bekend als douaneaangifte, exportaangifte of uitvoerdocument, is een (digitaal) document dat je nodig hebt voor de Douane, wanneer jouw goederen het vrije verkeer van de Europese Unie verlaten.
Zorg ervoor dat je dit op tijd doet. Je moet namelijk eerst toestemming van de Douane krijgen, voordat je goederen mag uitvoeren. Zoek je een snelle en betrouwbare oplossing, dan adviseer ik je te kijken op www.uitvoeraangifte.com.
2. Do’s en Don’ts voor Exporteren naar Zwitserland
Ga je zaken doen in Zwitserland dan zijn er een aantal do’s en dont’s waar je rekening mee dient te houden. Een aantal van deze deel ik in dit artikel.
Spreek je talen: Zwitserland kent vier officiële talen: Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans (alleen gesproken in het kanton Graubünden). De taal die gesproken wordt is afhankelijk van de regio waarmee je zaken doet. Het merendeel van de Zwitsers spreekt overigens ook Engels.
Wees op tijd: De Zwitserse zakenman staat op stiptheid. Dit geldt voor zowel levertermijnen als voor het nakomen van afspraken. Lukt het je niet om ergens op tijd te zijn? Laat dit dan zo snel mogelijk weten.
Wees niet gehaast: Zwitsers zijn gereserveerd en afwachtend bij het aangaan van een nieuwe zakelijke relatie. Je moet relatief veel tijd uittrekken om een potentiële Zwitserse klant te overtuigen van de kwaliteit van het aangeboden product. Als het ‘klikt’, dan zijn ze trouw in hun zakelijke relaties en blijven dat vaak voor vele jaren.
Betaal niet te laat: Zwitsers staan erom bekend hun financiële verplichtingen stipt na te komen. Wanbetaling komt zelden voor. Zwitsers verwachten een dergelijke stiptheid ook van hun zakelijke partners. Zorg er dan ook voor dat je op tijd je rekeningen betaalt bij je Zwitserse partners.
Klik hier voor nog meer do’s en dont’s voor Export naar Zwitserland.
3. Laatste wijzigingen bij import in Zwitserland
Plantenpaspoort: sinds januari 2020 is het plantenpaspoort verplicht geworden voor alle in Zwitserland te importeren planten en plantaardige producten.
Het plantenpaspoort waarborgt dat de goederen die erop vermeld zijn voldoen aan de fytosanitaire vereisten en zal tracering in de keten vergemakkelijken.
Het uiterlijk van het plantenpaspoort is gewijzigd sinds 14 december 2019 in verband met de nieuwe EU-Plantgezondheidsverordening met nummer 2016/2031/EU.
Voor meer informatie over het plantenpaspoort verwijs ik je graag door naar de website van het NVWA.
Exportdocumenten aanvragen via Exportdocumenten.com
Exportdocumenten.com kan je helpen aan de benodigde, vereiste exportdocumenten. Maak vrijblijvend een account aan of bestel je documenten direct door het plaatsen van een bestelling.
Heb je weinig ervaring met het aanvragen van exportdocumenten en zou je graag ondersteuning krijgen? Kies dan voor Full Service en wij begeleiden je van A tot Z door de aanvraag heen. Zo weet je zeker dat je documenten in orde zijn.
Overzicht blogreeks Eerst Hulp Bij Export 2020:
- Blog - Eerste Hulp Bij Export: Leveranciersverklaringen.. dit is wat je moet weten (Februari)
- Blog - Eerste Hulp Bij Export: Checklist voor export naar Zwitserland (April)
- Blog - Eerste Hulp Bij Epxort: Checklist voor export naar Egypte (September)
Marieke Menkveld-Theijssen
Sr. Export Documentation Agent
