+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Zwitserland heft invoerrechten op meeste industrieproducten op - Let op de uitzonderingen
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Zwitserland heft invoerrechten op meeste industrieproducten op - Let op de uitzonderingen

Sinds 1 januari 2024 is een belangrijke verandering in werking getreden voor exporteurs die handelen met Zwitserland. De Zwitserse overheid heeft besloten om de invoerrechten voor de meeste industrieproducten af te schaffen. Dit betekent een aanzienlijke verlichting voor bedrijven die goederen exporteren naar Zwitserland, met name voor producten met een HS-code die valt binnen de reeks van 25 tot en met 97.

Een belangrijk voordeel van deze wijziging is dat voor deze producten geen EUR.1- of EUR-MED-certificaat van de Kamer van Koophandel (KvK) meer nodig is, evenals geen factuurverklaring. Deze vereenvoudiging in het exportproces is een welkome ontwikkeling voor veel exporteurs. De nieuwe regelgeving is van toepassing ongeacht de oorsprong van de producten, of deze nu binnen of buiten de Europese Unie geproduceerd zijn.

Uitzondering

Echter, er zijn enkele uitzonderingen op deze regel. Voor de import van landbouwproducten met HS-codes van 01 tot en met 24 en bepaalde producten met HS-codes 35 en 38, blijven invoerrechten van toepassing. In deze gevallen is het nog steeds noodzakelijk om een EUR.1- of EUR-MED-certificaat of een factuurverklaring te overleggen.

Exporteurs worden aangemoedigd om de volledige lijst met aanpassingen van de invoerrechten in Zwitserland te raadplegen. Naast mogelijke invoerrechten, dienen exporteurs rekening te houden met de BTW en andere belastingen zoals accijns, die van toepassing kunnen zijn bij de import van producten in Zwitserland.

Voor een gedetailleerde uitleg en de meest actuele informatie kun je terecht op deze pagina van de Kamer van Koophandel.

11 mrt. 2024 at 13:00
1 min
Gepubliceerd door:
Stephan Bremmer
Sr. Export Documentation Agent
Blijf up-to-date!
Zullen wij het Douane- en exportnieuws voor je volgen en met je delen wat écht belangrijk is om te weten? Scheelt jou tijd en toch mis je nooit meer iets!