+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Wordt CETA goedgekeurd door de Eerste Kamer?
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Wordt CETA goedgekeurd door de Eerste Kamer?

De Tweede Kamer heeft in februari met een kleine meerderheid ingestemd met het CETA-verdrag. Het is nu de beurt aan de Eerste Kamer om te debatteren. Deze toetst de overeenkomst tussen de Europese Unie en Canada op uitvoerbaarheid, noodzaak en wetskwaliteit. Evofenedex heeft zich afgelopen maanden ingezet om de meerwaarde van dit handelsverdrag voor bedrijven uit te lichten bij Eerste Kamerleden. Hoewel CETA nog door diverse EU-lidstaten moet worden geratificeerd, is het handelsgedeelte van het verdrag al in werking en daar profiteren Nederlandse ondernemers van.

Inhoud handelsverdrag CETA

Een van de belangrijkste voordelen van CETA voor Nederlandse exporteurs is dat 98 procent van de invoertarieven gereduceerd is tot nul. Zonder dit handelsverdrag vallen wij terug op het handelsregime van de Wereldhandelsorganisatie. Daarnaast worden door CETA 140 regionale Europese specialiteiten beschermd in Canada, waaronder ook Nederlandse producten als ‘Gouda Holland’ en ‘Edam Holland’. Handel wordt ook eenvoudiger omdat overbodige testen voor producten zoals elektronica en auto’s zijn afgeschaft, als die al waren goedgekeurd voor de Europese markt. Dit betekent dus lagere kosten en minder administratieve lasten.

Lees hier meer over wat CETA voor jou betekent: 'Vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Canada is ingegaan op 21 september 2017'

Extra zetels voor meerderheid

Het is nog onbekend wanneer de Eerste Kamer zal stemmen over CETA. Omdat daar geen meerderheid is vanuit de coalitie, zijn voor een meerderheid extra zetels nodig. CETA is geratificeerd door dertien landen. Het parlement van Luxemburg heeft het handelsverdrag woensdag 7 mei goedgekeurd.

Bron: Evofenedex

17 mei 2020 at 09:30