+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Wijziging regels certificaten voor handel met VK
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Wijziging regels certificaten voor handel met VK

De Britse overheid stelt de invoering van verplichte certificaten voor agrofood- en visserijproducten uit van 1 april 2021 naar 1 oktober 2021 en 1 januari 2022. De grenscontroles per 1 juli zijn uitgesteld naar 1 januari en 1 maart 2022. Hierdoor geeft het Verenigd Koninkrijk zichzelf en bedrijven wat meer ruimte tot voorbereiding.

Border Operating Model (BOM)

In het Border Operating Model (BOM) is vastgelegd hoe de Britse overheid in drie fases de nieuwe importregels introduceert. Volgens het BOM is certificering van ‘hoog risico’ landbouwgoederen, zoals bomen, vaste planten en levende dieren, al sinds 1 januari 2021 verplicht. Voor vrijwel alle andere landbouwproducten is de deadline van 1 april uitgesteld.

1 oktober 2021 en 1 januari 2022 certificeringsplicht

Voor vlees, eieren, zuivel, visserijproducten en veel producten van dierlijke oorsprong is bij export van EU naar VK vanaf 1 oktober een veterinair gezondheidscertificaat verplicht. Eerder was dat 1 april.

Voor 'laag risico' landbouwgoederen zoals snijbloemen, groenten en fruit is vanaf 1 januari 2022 een fytosanitair certificaat verplicht. Dat was eerder 1 april.

1 januari en 1 maart 2022 start controle Britse douane

Vanaf 1 januari 2022 kunnen transporten van vlees, eieren, zuivel, visserijproducten en veel producten van dierlijke oorsprong alleen nog het VK in via specifieke Britse havens met een grenscontrolepost. Dit geldt ook voor 'hoog risico' plantaardige landbouwgoederen zoals bomen en vaste planten. Dit was eerder 1 juli 2021.

Voor transporten van 'laag-risico' landbouwgoederen zoals snijbloemen, groenten en fruit en levende dieren geldt de controle-plicht aan de grens vanaf 1 maart 2022. Ook deze goederen kunnen het VK dan alleen in via specifieke Britse havens. Die deadline was eerder vastgesteld op 1 juli 2021.

Begin op tijd met het regelen van de certificaten

Ongeacht het feit dat het Verenigd Koninkrijk kiest voor uitstel, blijft het belangrijk dat je als exporteur op tijd voorbereidingen treft. Hierdoor voorkom je onverwachts problemen en kun je zorgeloos exporteren in 2022. Ben je op zoek naar meer informatie of heb je vragen? Kijk dan op de website van het NVWA.

Bron: Brexitloket

22 mrt. 2021 at 15:51
Gepubliceerd door:
Lars Bosga
Customer Representative