+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Wie regelt het viseren van jouw EUR.1?
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Wie regelt het viseren van jouw EUR.1?

Wanneer het EUR.1-certificaat is goedgekeurd door de KVK dan kun je deze nog niet direct gebruiken. Het EUR.1 moet namelijk ook nog geldig gemaakt worden bij de douane, ook wel viseren genoemd. In de praktijk is het vrij gebruikelijk dat de vervoerder de visering regelt. Maar ga er nooit blind, en zonder afstemming, vanuit dat dit ook daadwerkelijk zo is.

Hoe regel je de visering?

De visering van je EUR.1 is een fysiek proces. Dat is ook meteen de reden waarom het vaak de voorkeur heeft dat de vervoerder dit voor je regelt. Zodra je ook de uitvoeraangifte hebt (het bewijs dat je goederen de EU gaan verlaten) kun je vak 11 van het EUR.1 invullen en met het certificaat naar het douanekantoor. De douane plaats dan het visum in vak 11 van het EUR.1. Vanaf dat moment is je EUR.1-certificaat klaar om gebruikt te worden bij het inklaren in het land van bestemming!

Wie is verantwoordelijk voor het viseren?

Omdat het EUR.1 geen verplicht document is kun je lastig bepalen wie er verantwoordelijk is voor het aanvragen van het EUR.1, laat staan voor de visering. Het aanvragen van het EUR.1 is namelijk vaak vooral een afspraak tussen exporteur en importeur. Als je de afspraak hebt gemaakt om het EUR.1 aan te vragen kun je op basis van de Incoterms bepalen wie verantwoordelijk is. Maar dan is het nog steeds zaak dat het viseren niet wordt vergeten! Want ook al heb je een duidelijke afspraak gemaakt over het EUR.1, dan is het niet vanzelfsprekend dat deze afspraak ook duidelijk is voor de vervoerder. De vervoerder zal soms zelfs niet eens op de hoogte zijn dat er überhaupt een EUR.1 bij de zending zit. Dus ons advies is: zorg dat je zelf de visering regelt, of geef altijd duidelijk aan dat dit nog moet gebeuren.

Wat als het viseren wordt vergeten?

Als het viseren wordt vergeten dan heb je eigenlijk niets aan je certificaat. Het EUR.1 is namelijk pas geldig wanneer het certificaat is voorzien van KVK-stempel én douane visering. Grofweg hebben jij of je klant de volgende drie opties:

  1. Alsnog het EUR.1 laten viseren
  2. Gewoon de invoerrechten over de zending betalen
  3. Eerst invoerrechten betalen, en achteraf terugvorderen

1. Hoe kun je het EUR.1 alsnog laten viseren?

Het viseren van je EUR.1 is nooit een probleem. Je moet wel altijd je uitvoeraangifte of ‘confirmation of exit’ kunnen overleggen. Als uitvoer al heeft plaatsgevonden moet je wel rekening houden met de voorwaarden voor het achteraf aanvragen van een EUR.1.

Het viseren voor een zending vanuit Nederland dient wel altijd in Nederland geregeld te worden. Dus is het EUR.1 al in het land van bestemming dan moet deze terug worden gestuurd naar Nederland. De afweging om eventueel te wachten met inklaren van de goederen tot het EUR.1 weer terug is, of om eerst de invoerrechten te betalen kun je het beste in overleg met je klant maken.

2. Invoerrechten betalen

Je kunt er voor kiezen om de goederen in te klaren zonder het EUR.1. In dit geval moeten er bij import wel invoerrechten betaald worden. De hoogte van die invoerrechten verschillen per land van bestemming en productsoort/HS-code. De hoogte van de eventuele invoerrechten kun je controleren op Market Access Database. Aan de hand van de gekozen Incoterms kun je bepalen wie deze eventueel moet betalen.

3. Invoerrechten achteraf terugvorderen

Kies je ervoor om de invoerrechten wel te betalen dan kun je deze achteraf nog terugvorderen. Hiervoor moet je een vervangend EUR.1 aanvragen. Hoe dit precies werkt en waar je allemaal rekening mee moet houden lees je in het artikel 'Het achteraf aanvragen van een EUR.1'.

Vragen over het viseren van je EUR.1?

Heb je vragen of onduidelijkheden over het viseren van jouw EUR.1-certificaat? Neem dan gerust contact met ons op via +31(0)314-354865 of mail naar info@exportdocumenten.com.

29 jun. 2020 at 09:30