+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Welke documenten heb je nodig voor jouw zending?
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Welke documenten heb je nodig voor jouw zending?

Ga je exporteren, dan krijg je te maken met allerlei documenten. Afhankelijk van het land van bestemming, het type vervoer en het product wordt bepaald welke documenten je nodig hebt.

Standaard heb je voor iedere exportzending een factuur, paklijst en een transportdocument nodig:

  • een bill of lading bij vervoer over water;
  • een airway bill of lading bij vervoer via de lucht;
  • een CMR-vrachtbrief bij vervoer over de weg en;
  • een CIM-vrachtbrief bij vervoer per spoor.

Of er exportdocumenten of oorsprongsdocumenten nodig zijn, wordt bepaald op basis van het land van bestemming. Zo heb je voor veel landen buiten de EU een CvO (Certificaat van Oorsprong) nodig. Voor landen binnen de EU geldt dit niet. Exporteer je buiten de EU dan is het bovendien verplicht een uitvoeraangifte in te dienen. Verder kan het zijn dat je nog andere aanvullende documenten nodig hebt zoals een gezondheidsverklaring of inspectiecertificaat, of dit nodig is wordt bepaald op basis van het type product.


Exportdocumenten of oorsprongsdocumenten regelen via Exportdocuments.com

Exportdocumenten of oorsprongsdocumenten (Certificaat van Oorsprong en EUR.1 certificaat) worden afgegeven door de KVK in Nederland en kun je aanvragen via onze webshop Exportdocuments.com. Onze landenvereisten-assistent adviseert je welke documenten je nodig hebt voor jouw zending, nadat je in stap 1 het land van bestemming hebt opgegeven. Dit advies is gebaseerd op de algemene landenvereisten.

Voor een aantal landen is er aanvullend een legalisatie door de ambassade en/of het ministerie van Buitenlandse Zaken nodig. Ook dit kunnen wij voor je verzorgen. In dit geval profiteer je van de goede contacten en procedures die Exportdocuments.com met deze instanties heeft.

Heb je nog geen account, maak deze dan snel aan! Wil je meer informatie over onze webshop oplossing, neem dan eens een kijkje op onze website of neem contact op met ons Customer Service team..

Uitvoeraangifte regelen via Exportdocuments.com

Een uitvoeraangifte, ook bekend als douaneaangifte, exportaangifte of uitvoerdocument, is een (digitaal) document dat je nodig hebt voor de Douane, wanneer jouw goederen het vrije verkeer van de EU (Europese Unie) verlaten. Het invullen van een uitvoeraangifte komt erg nauwkeurig, alle gegevens van de totale zending moeten op een correcte manier worden ingevuld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gewicht, het aantal, de goederencode of de douanewaarde. Exportdocuments.com heeft alle wettelijke douanekennis in huis en kan jou op elk gewenst moment ondersteunen bij het invullen van de aangifte.

Wil jij je uitvoeraangiftes zelf doen en vind je het fijn dat je hulp kunt inschakelen op het moment dat jij dat nodig heb? Maak dan snel een account aan!

Overige documenten

Wil je weten welke aanvullende documenten je nodig hebt, dan zijn er diverse websites die je hiervoor kunt raadplegen:

  • Bij Landenoverzicht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je bij ieder land meer informatie over exportdocumenten voor het land waarnaar je wilt exporteren.
  • De Access2Markets geeft informatie over documenten die je nodig hebt bij export vanuit de Europese Unie (EU), naar landen buiten de EU. Hierbij kun je de specifieke eisen voor jouw product opzoeken, op basis van de HS-code en het bestemmingsland.
  • Op Ondernemersplein.nl vind je een uitgebreid overzicht van transportdocumenten.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel, neem dan gerust contact op met ons Customer Service Team door te mailen naar info@exportdocuments.com.

02 mrt. 2020 at 14:30
2 min
Gepubliceerd door:
Marieke Menkveld-Theijssen
Sr. Export Documentation Agent