De African Continental Free Trade Area (afgekort AfCFTA) is een vrijhandelszone die in 2018 is opgericht en is ingegaan op 1 januari 2021. 54 van de 55 landen van de Afrikaanse Unie nemen deel aan de overeenkomst. De vrijhandelszone is de grootste ter wereld in termen van het aantal deelnemende landen sinds de oprichting van de Wereldhandelsorganisatie.
Net als de rest van de wereld zijn de economieën in Sub-Sahara Afrika (Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara) aan een voorzichtig herstel uit de coronacrisis begonnen.
De groeicijfers van de verschillende landen laten daarbij echter grote verschillen zien, terwijl de vooruitzichten mogelijk naar beneden moeten worden bijgesteld door de beperkte beschikbaarheid van vaccins en de verspreiding van de deltavariant. Ondanks deze ontwikkelingen zijn er diverse handelsmogelijkheden.
Voor Nederland is de handel met het Afrikaanse continent beperkt. Het aandeel van Afrikaanse landen in de totale Nederlandse goederenexport bedraagt 15 miljard euro, ofwel 3,1 procent. Het grootste deel hiervan bestaat uit geraffineerde aardolieproducten en machines. De belangrijkste exportbestemming is Nigeria, gevolgd door Zuid-Afrika en Egypte.
Tarifaire maatregelen
Met de AfCFTA wordt in ieder geval de barrière van tarifaire maatregelen weggenomen zodat vrije handel gestimuleerd wordt. Dit zijn alle maatregelen, die op basis van een tarievenstructuur eigen producten beschermt tegen concurrentie van buitenlandse producten (invoerrechten).
Non-tarifaire maatregelen
Het zal echter vooral de reductie van non-tarifaire maatregelen zijn die de handel en economische groei zal aanwakkeren. Niet-tarifaire belemmeringen hebben betrekking op het verkeer van goederen en diensten. Het gaat om andere maatregelen dan douanerechten die een land oplegt om de invoer van bepaalde producten en diensten naar het bewuste land te ontmoedigen of te beperken. Denk aan vergunningen, quota, tariefschorsingen of tariefcontingenten.
Mogelijkheden Nederlandse exporteurs
Deze overeenkomst biedt economische kansen en kan dus de afzetmarkt voor Nederlandse handelaren vergroten (zowel voor eindproducten, maar zeker ook voor halffabricaten). Bovendien zijn de meeste van de aangesloten landen ook aangesloten bij de APS, een regeling van de EU om goederen uit bepaalde ontwikkelingslanden tegen een verlaagd tarief de EU in te kunnen voeren.
Volgens onderzoeksbureau Atradius zijn de belangrijkste belemmeringen om volledig van de vrijhandelsovereenkomst te kunnen profiteren een zwakke infrastructuur, politieke onzekerheid, zwakke overheidsfinanciën, een zwak bankensysteem en de protectionistische houding van een aantal landen.
Zuid-Afrika, Egypte en Ghana
De Afrikaanse economieën die het meest open en gediversifieerd zijn en al sterke handelsrelaties hebben opgebouwd, zullen het meest van deze vrijhandelsovereenkomst profiteren.
Zuid-Afrika, Egypte en Ghana behoren tot de landen die de benodigde douane-infrastructuur en handelsprocedures al hebben ingesteld en zo, samen met hun handelspartners, als eerste van AfCFTA kunnen profiteren.
Exportdocumenten regelen via onze webshop
De benodigde exportdocumenten zoals het Certificaat van Oorsprong of EUR.1-certificaat, maar ook ambassade legalisaties vraag je eenvoudig en snel aan in onze webshop.
Heb je vragen over je zending of de exportdocumenten die je nodig hebt? Neem dan gerust contact op met ons Customer Service team via 0314-354865 of mail naar info@exportdocumenten.com.
Marieke Menkveld-Theijssen
Sr. Export Documentation Agent