+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Vooruitgang in mogelijk handelsakkoord tussen EU en China
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Vooruitgang in mogelijk handelsakkoord tussen EU en China

China is economisch veel sterker dan 15 jaar geleden. Het is geen ontwikkelinsgland meer. Het wordt eerder gezien als een concurrent. Daarom moet een nieuw handelsakkoord van Europa en China nu gaan over wederkerigheid en eerlijke concurrentie. Afgelopen week werd er in een 'mini-top' onderhandeld.

De Europese Unie en China hebben maandag voortgang geboekt over een omvangrijk handelsakkoord dat zij voor het einde van dit jaar hopen te sluiten. Maar er is nog veel werk te doen, aldus voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Over het akkoord wordt al zeven jaar onderhandeld. Oorspronkelijk was het de bedoeling om het akkoord plechtig te ondertekenen op een Chinees-Europese top in Leipzig die maandag had moeten plaats vinden. Maar de fysieke ontmoeting werd uitgesteld wegens het coronavirus, daarnaast zijn China en Europa het nog altijd niet eens over het verdrag.

China een duidelijke concurrent

Bondskanselier Merkel: ‘We moeten kijken naar de realiteit van nu en onze strategische belangen beschermen. China is economisch veel sterker dan 15 jaar geleden. Het is geen ontwikkelingsland meer, maar een duidelijke concurrent. Daarom zijn principes als wederkerigheid en eerlijke concurrentie veel belangrijker geworden.’

Bescherming van voedselproducten

Ondanks de optimistische sfeer waren de concrete resultaten bescheiden. Voorlopig ligt er alleen een akkoord over de wederzijdse erkenning van de geografische indicaties van voedselproducten. China zal champagne en Parmaham en andere delicatessen beschermen, in ruil waarvoor Europa het unieke karakter van onder meer de Pixian bonenpasta zal honoreren.

Bron: de Volkskrant

15 sep. 2020 at 09:00