+31(0)884321888
[javascript protected email address]
VK stelt nieuwe importvereisten voor bedreigde plant- en diersoorten
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

VK stelt nieuwe importvereisten voor bedreigde plant- en diersoorten

De Brexit-overgangsperiode tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) eindigt op 31 december 2020. Vanaf 1 januari 2021 heeft het VK als soevereine natie een volledige buitengrens. Dit betekent dat het goederenverkeer tussen het VK en de EU zal worden gecontroleerd.

Inrichting grenscontroles

In het door de Britse overheid gepubliceerde document "The Border with the European Union: Importing and Exporting Goods" vind je informatie over de nieuwe procedures die gelden wanneer je handelt met het VK na het eindigen van de Brexit-transitieperiode.

In dit document staat uitgelegd hoe de Britten in drie fases hun douaneformaliteiten en grenscontroles zullen inrichten en hoe bedrijven zich kunnen voorbereiden op de aankomende veranderingen.

Een en ander zal hoe dan ook van toepassing worden, ongeacht of er een handelsakkoord tussen VK en EU tot stand komt. Alleen goederen met de herkomst of bestemming Noord-Ierland zijn uitgezonderd. Hiervoor werkt het VK aan een ander regime in lijn met het Ierland/Noord-Ierland-protocol.

Nieuwe import eisen voor bedreigde planten- en diersoorten

Als je bedreigde planten- en diersoorten importeert die op de CITES-lijst (Convention on International Trade in Endangered) vermeld staan, moet je vanaf 1 januari 2021 rekening houden met de volgende nieuwe import eisen:

  • Bijlagen A en B: Een exportvergunning (of wederuitvoercertificaat) nodig, uitgegeven door het land van export en een importvergunning uitgegeven door APHA.
  • Bijlage C: Een exportvergunning, wederuitvoercertificaat of certificaat van oorsprong nodig uitgegeven door het land van export en een kennisgeving van invoer bij binnenkomst in het VK.
  • Bijlage D: een kennisgeving van invoer bij binnenkomst in het VK.

Verder moet je voldoen aan de volgende eisen:

  • Alle planten- en diersoorten die op de CITES-lijst vermeld staan moeten het VK binnenkomen via een aangewezen CITES-haven/-punt van binnenkomst.
  • Zowel de EU-exporteur als de Britse importeur moeten een CITES-vergunning aanvragen bij de relevante autoriteiten.
  • De EU-exportvergunning (of wederuitvoercertificaat) moet worden bekrachtigd door een douanebeambte bij vertrek uit de EU en zowel de exportvergunning als de importvergunning/kennisgeving van import moeten worden bekrachtigd door een douanebeambte bij binnenkomst in het VK.

Meer informatie

Heb je nog vragen of wil je graag meer weten over dit onderwerp? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Bel +31(0)314-354865 of mail naar info@exportdocumenten.com

Bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

27 jul. 2020 at 08:32