+31(0)884321888
[javascript protected email address]
VK stelt nieuwe grenscontroles voor EU-producten uit
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

VK stelt nieuwe grenscontroles voor EU-producten uit

De Britse overheid stelt de verwachte invoering van verplichte certificaten voor agrofood- en visserijproducten uit naar 1 juli 2022. De volledige douaneaangifte en douanecontroles aan de grens worden ongewijzigd ingevoerd per 1 januari 2022.

Border Operating Model (BOM)

In het zogeheten Border Operating Model (BOM) is vastgelegd hoe de Britse overheid in 3 fases de nieuwe importregels introduceert. Volgens het BOM is certificering van 'hoog risico' landbouwgoederen, zoals bomen, vaste planten en levende dieren, al sinds 1 januari 2021 verplicht. Voor vrijwel alle andere landbouwproducten zijn de deadlines nu uitgesteld.

Pre-notificatie

Pre-notificatie, ofwel het vooraf aanmelden van alle landbouwproducten en levensmiddelen (zowel dierlijke als plantaardige) in het Britse systeem IPAFFS, wordt per 1 januari 2022 verplicht. Eerder zou die eis gedeeltelijk al op 1 oktober 2021 worden ingevoerd.

Certificeringsplicht

Voor vlees, eieren, zuivel, visserijproducten en veel producten van dierlijke oorsprong, is vanaf 1 juli 2022 een veterinair gezondheidscertificaat verplicht bij export van EU naar VK. Eerder was dat 1 oktober 2021.

Voor 'laag risico' landbouwgoederen zoals snijbloemen, groenten en fruit is vanaf 1 juli 2022 een fytosanitair certificaat verplicht. Dat was eerder 1 januari 2022.

Start (fysieke) controle Britse douane

Vanaf 1 juli 2022 kunnen transporten van vlees, eieren, zuivel, visserijproducten en veel producten van dierlijke oorsprong alleen nog het VK in via specifieke Britse havens met een grenscontrolepost. Dit geldt ook voor 'hoog risico' plantaardige landbouwgoederen zoals bomen en vaste planten. Dit was eerder 1 januari 2022.

Voor transporten van 'laag-risico' landbouwgoederen zoals snijbloemen, groenten en fruit en levende dieren geldt de controle-plicht aan de grens vanaf 1 juli 2022. Ook deze goederen kunnen het VK dan alleen in via specifieke Britse havens. Die deadline was eerder vastgesteld voor maart 2021.

Welke havens over een controlepost beschikken voor welk soort transporten, wordt rond de invoeringsdata bekendgemaakt op de NVWA-website en de website van de Britse overheid GOV.UK. Transporten worden dan 2 keer gecontroleerd, aan EU- én VK-kant van de grens.

Bron: RVO

07 dec. 2021 at 17:00
Gepubliceerd door:
Stephan Bremmer
Sr. Export Documentation Agent