+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Vervoerders opgelet! Twee verschillende modellen voor toegang van lading tot het VK
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Vervoerders opgelet! Twee verschillende modellen voor toegang van lading tot het VK

Voor alle goederen die je naar het VK (Verenigd Koninkrijk) vervoert, gelden vanaf 2022 volledige douanecontroles. De Britse overheid hanteert twee verschillende modellen voor toegang van lading tot het VK. Als de lading eerst tijdelijk wordt opgeslagen in het VK verandert er niets voor vervoerders. Moet de lading wél gelijk verder? Dan moet je jezelf als vervoerder aanmelden voor de zogenoemde Goods Vehicle Movement Service (GVMS) van het VK.

Model 1: Temporary storage

Lading die het VK binnenkomt, kan tot 90 dagen aan de grens worden opgeslagen in een tijdelijke opslagfaciliteit (veelal de terminal). Voor jou als vervoerder verandert er niets aan het boekingsproces of terminalbezoek. Na de aangifte door de importeur of zijn vertegenwoordiger bij de Britse Douane reizen de goederen door naar hun eindbestemming.

Model 2: Pre-lodgement

Voor lading onder pre-lodgement moet je als vervoerder voordat je naar de Nederlandse ferryterminal rijdt, apart actie ondernemen. In de Britse Goods Vehicle Movement Service (GVMS) koppel je als vervoerder eerst de in Groot-Brittannië gedane aangifte aan de trailer. Dit doe je met behulp van de door de Britse importeur of zijn vertegenwoordiger doorgegeven MRN('s).

De Goods Movement Reference (GMR) die GVMS genereert, geef je vervolgens op bij de ferryboeking. Alleen als de ferryterminal bij aankomst van jouw trailer over de GMR beschikt, kan jouw lading zonder vertraging verder na aankomst in Groot-Brittannië.

Om bij pre-lodgement zendingen gebruik te kunnen maken van GVMS is het van belang dat je je als vervoerder eenmalig registreert bij de Britse overheid. Hoe je vervolgens iedere keer per zending een GMR verkrijgt, lees je hier.

Temporary storage of pre-lodgement?

Vraag als vervoerder per zending na voor welk model de Britse importeur (of zijn vertegenwoordiger) kiest: temporary storage of pre-lodgement. Dit moet je aangeven in jouw boeking bij de ferry operator. Onnodige vertragingen aan de Britse grens zijn zo te voorkomen.

Let op: een foutieve keuze in het model kan niet meer gecorrigeerd worden na aankomst op de Nederlandse ferryterminals. De zending valt dan automatisch in het temporary storage model.

Heb je een vraag over deze douanecontroles?

Heb je vragen over het bovenstaande? Neem dan contact op met mij of een van mijn collega's van het Customer Service team door te mailen naar info@uitvoeraangifte.com of door te bellen naar +31(0)88-4321888.

Bron & afbeelding: Get Ready For Brexit

10 dec. 2021 at 14:00
Gepubliceerd door:
Stephan Bremmer
Sr. Export Documentation Agent