+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Hoe vervang je een Certificaat van Oorsprong of een EUR.1-Certificaat?
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Hoe vervang je een Certificaat van Oorsprong of een EUR.1-Certificaat?

Heb je al eens eerder een Certificaat van Oorsprong of een EUR.1-Certificaat via ons geregeld, maar is deze bijvoorbeeld niet correct ingevuld of kwijtgeraakt? Wat de reden ook is, wij helpen je graag bij het vervangen van deze certificaten. Het kan altijd voorkomen dat je certificaat vervangen moet worden en daarom leggen wij je graag uit hoe je binnen no-time je nieuwe certificaat kunt ontvangen.

Het is nooit fijn om je certificaat kwijt te raken, of er na ontvangst achter te komen dat iets incorrect is ingevuld. Wij begrijpen dat je dit het liefst zo snel en makkelijk mogelijk opgelost wilt hebben. Daarom leggen wij je graag uit hoe je dit kunt doen.

Opnieuw aanvragen van een certificaat

Het verschilt niet veel van de normale werkwijze voor het aanvragen van een Certificaat van Oorsprong of EUR.1-Certificaat. Je kunt dus opnieuw een aanvraag starten zoals je eerder hebt gedaan. Het enige verschil is dat je in stap 2, bij de aanvullende vermeldingen, verklaart dat het certificaat dient ter vervanging van een eerder afgegeven document.

  • Bij ‘De aanvrager verklaart dat:…’ kies je dus voor de tweede optie, ‘het aangevraagde CvO dient ter vervanging van een eerder afgegeven document’.
  • Vervolgens verschijnen er 4 vakken die ingevuld dienen te worden. Er wordt gevraagd naar de datum van afgifte van het eerder aangevraagde certificaat, het formulier- en legalisatienummer van het eerder aangevraagde certificaat en de reden van duplicaat.
    • Het formuliernummer is het nummer in het rood, rechtsboven op het certificaat.
    • Het legalisatienummer is een combinatie van letters en cijfers in het zwart, bij de stempel van de Kamer van Koophandel. Mocht het document zijn kwijtgeraakt en weet je dus niet wat het formulier- en legalisatienummer is, dan kun je bij het formuliernummer ‘0’ invullen. Neem, in dit geval, voor het legalisatienummer contact op met ons. Deze kunnen wij terugvinden in ons systeem.
  • Uiteindelijk wordt er dus gevraagd naar de reden voor aanvragen van het duplicaat. Hier kun je kiezen voor de optie ‘incorrect’ of ‘zoekgeraakt’. Indien het eerder afgegeven certificaat incorrect is, moet je in de volgende stap, bij het uploaden van de bewijslast, een scan meesturen van het certificaat dat vervangen moet worden. Graag hierbij een groot kruis door het certificaat zetten. Dit kun je zelf doen door er, bijvoorbeeld met een pen, een groot kruis doorheen te zetten. Er mag maar 1 officieel certificaat in omloop zijn, dus zo weet de Kamer van Koophandel dat het eerder afgegeven document ongeldig moet worden gemaakt.

Of je nu een Certificaat van Oorsprong of een EUR.1-Certificaat wilt vervangen, voor beide aanvragen is het proces hetzelfde. Je kunt het dus op dezelfde manier invullen als de keer ervoor, met alle bijbehorende bewijslast weer meegestuurd. Het enige verschil is dus dat er in stap 2 naar aanvullende informatie wordt gevraagd.

Ondertekend door Douane

Let wel op, indien de Douane het te vervangen certificaat al ondertekend heeft, dien je eerst toestemming te krijgen van de Douane om een nieuw certificaat aan te vragen. Dit, omdat deze al gekoppeld is aan het douanesysteem en de Douane het dus ook daadwerkelijk moet vervangen in hun systeem. De Kamer van Koophandel wil hiervan het liefst bewijs, dus wij adviseren om per e-mail toestemming te vragen bij de Douane en, de mail waarin ze toestemming geven, toe te voegen als bewijslast bij de aanvraag.

Zoals gebruikelijk kun je de aanvraag vervolgens indienen en nemen wij deze direct opnieuw in behandeling.

Mocht er verder nog iets onduidelijk zijn of je nog vragen hebben, dan kun je uiteraard altijd contact opnemen met ons Customer Service team. We helpen je graag om het proces zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen.

20 sep. 2022 at 10:22
4 min
Terug naar Nieuwsoverzicht
Blijf up-to-date!
Zullen wij het Douane- en exportnieuws voor je volgen en met je delen wat écht belangrijk is om te weten? Scheelt jou tijd en toch mis je nooit meer iets!
Contactformulier

Wil je graag dat een van onze collega's persoonlijk contact met je opneemt? Vul dan je gegevens in en we bellen je snel!

Zelf contact opnemen? Kan natuurlijk ook!
Bel of mail ons via onderstaande gegevens.

+31(0)884321888
[javascript protected email address]