+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Vereenvoudigd EUR1 certificeringsproces onder overgangsregels voor PEM-landen
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Vereenvoudigd EUR1 certificeringsproces onder overgangsregels voor PEM-landen

Met de nieuwe Overgangsregels is het mogelijk om andere oorsprongslanden op het EUR1 te vermelden dan EU en EVA landen. Doordat alle landen die gebruik maken van de Overgangsregels dezelfde criteria stellen is het mogelijk om ook die oorsprongslanden op het EUR1 te vermelden.

Om gebruik te maken van deze Overgangsregels moeten de drie landen onderling overeenkomsten getekend hebben. Stel dat jouw producten preferentiële Noorse oorsprong hebben. En je verstuurd deze producten naar Jordanië en Servië. Dan kijk je in bijlage 1 van de volgende link: EUR-Lex.

Daar zou dan een X moeten staan bij EU-NO, EU-JO en NO-JO voor de zending naar Jordanië en EU-RS, EU-NO en NO-RS voor de zending naar Servië.

Bij Jordanië zie je dan dat er geen X staat bij NO-JO, dan is het niet mogelijk om dit op een EUR1 naar Jordanië te versturen.

Maar bij Servië zie je bij alle combinaties een X en is het dus mogelijk om Noorse goederen op een EUR1 vanaf Nederland naar Servië te sturen.

Let op, de leveranciers moeten op de Preferentiële leveranciersverklaring aangeven dat de nieuwe criteria toegepast worden.

Webshop: Exportdocuments.com

Wanneer men via de webshop van www.exportdocuments.com een EUR1 aanvraagt, dient in de opmerkingensectie bij stap 2 vermeld te worden: "According to the Transitional Rules". Dit zorgt ervoor dat de Kamer van Koophandel (KvK) en de douaneautoriteiten begrijpen dat de producten voldoen aan de Overgangsregels in plaats van aan de standaarden van de Regionale Conventie. Zonder deze toevoeging is het niet mogelijk om een andere oorsprong op een EUR1 te vermelden. Eventueel zou dat wel via een EUR-MED kunnen, maar die bieden wij in onze webshop niet aan.

22 mrt. 2024 at 15:33
2 min
Gepubliceerd door:
Stephan Bremmer
Sr. Export Documentation Agent
Blijf up-to-date!
Zullen wij het Douane- en exportnieuws voor je volgen en met je delen wat écht belangrijk is om te weten? Scheelt jou tijd en toch mis je nooit meer iets!