+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Veelgestelde vragen over de Letter of Credit
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Veelgestelde vragen over de Letter of Credit

Gastblog Elceco - Begin dit jaar hebben we, in samenwerking met Marloes Wittebroek van Elceco, onze website uitgebreid met een aantal informatieve pagina's over de Letter of Credit, ook wel L/C genoemd. We zijn vervolgens gestart met een blogreeks. Elk kwartaal een nieuwe blog (bekijk ze onderaan deze blog). Alle onderwerpen zijn aan bod gekomen. In deze vierde en laatste blog beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen.

Bepaalt de importeur hoe een L/C eruit ziet?

De koper (importeur) is de initiatiefnemer voor het L/C proces. Hij gaat naar zijn of haar bank om het L/C op te laten stellen ten gunste van de exporteur.

Vervolgens ontvang je als verkoper (exporteur) via jouw bank het L/C. Dan heb je nog alle mogelijkheden om met de koper in overleg te gaan en het L/C aan te laten passen.

Het is belangrijk dat het in lijn is met het contract dat jullie hebben gesloten en dat het voor jou als verkoper volledig uitvoerbaar is. Zorg er altijd voor dat het L/C voor jou als exporteur goed uitvoerbaar is, want daarmee verzeker je de betalingsgarantie.

Leveren onder de Incoterm 2020 EXW kan toch prima?

Jazeker kan dat, maar dan wel bij een “reguliere levering”. Lever je onder L/C, dan is het echt een ander verhaal. Voor jou als exporteur is het belangrijkste uitgangspunt van een L/C dat je grip houdt op de documenten die erin vereist worden.

Wanneer je EXW levert, regelt de importeur het transport. Daarmee heeft de importeur het contact met de vervoerder. De zekerheid van het verkrijgen van een transportdocument dat ook nog eens geheel volgens de voorwaarden van het L/C is, wordt hiermee behoorlijk uitdagend. Uiteraard ben je in deze situatie afhankelijk van de vertrouwensband die je als koper en verkoper met elkaar opgebouwd hebt.

Wij leveren naar Algerije en zij willen graag 1/3 deel B/L rechtstreeks ontvangen. Moeten we dat wel doen?

Bij veel L/C’s naar Algerije zien we dat dit opgenomen is in het L/C. Dit heeft onder meer te maken met de relatief korte vaartijd en de tijd die in Algerije nodig is om de goederen in te klaren. De koper wil dan graag een voorinklaring doen om het proces te kunnen versnellen.

Wanneer je het L/C op de juiste manier opstelt, kun je ervoor kiezen om hier gehoor aan te geven. Dan stuur je het deel naar de klant nadat je goedkeuring van de bank hebt op de documenten.

Het uitgangspunt van een L/C is natuurlijk ook om samen tot een goed werkbaar proces te komen. Daarmee moet van beide kanten soms wat water bij de wijn gedaan worden.

Vanaf welke waarde gebruik je een L/C?

In feite kun je een L/C voor ieder bedrag inzetten. Gezien de kosten die het gebruik ervan met zich meebrengt bij de banken, zien wij in de meeste gevallen een minimum bedrag van zo’n 15.000 euro.

Is een L/C echt zo ingewikkeld als dat het eruit ziet?

Wanneer je voor het eerst een L/C gebruikt, is het even wennen. Maar als je eenmaal aan het proces begonnen bent, wordt het al snel duidelijker.

Het is een kwestie van goed lezen en de acties opvolgen. Wil je meer zekerheid? Wij helpen en ontzorgen je graag door de afhandeling van de L/C's op ons te nemen.

Waarom zou ik een L/C gebruiken?

Het grote voordeel van een L/C is dat het orderbedrag gereserveerd staat bij de bank ten gunste van jou als exporteur. Afhankelijk van de vorm van het L/C, is dit bij de bank van jouw klant of heb je dit wellicht afgedicht bij jouw eigen bank. Voldoe je aan de voorwaarden van het L/C, dan kun je de betaling vrij zeker tegemoet zien.

Biedt een L/C de zekerheid?

Dat biedt het zeker. Maar het is met name belangrijk dat er in het voortraject goed gekeken wordt naar en gewerkt wordt aan de uitvoerbaarheid ervan. Hoe uitvoerbaarder het L/C, des te zekerder het wordt.

We hebben een uiterste verschepingsdatum afgesproken (latest date of shipment) maar gaan deze niet halen. Is dit een probleem?

Ja, in dit geval dien je altijd het L/C te laten wijzigen om de zekerheden van het L/C te behouden.

Meer weten over de Letter of Credit?

Dit was een greep uit de vragen die wij dagelijks krijgen van onze klanten. Heb je ook een vraag? Bekijk onze pagina's over de Letter of Credit of lees de voorgaande blogs:

- Veelgestelde vragen rond de Letter of Credit (december 2021)
- Waar moet je op letten bij het opmaken van documenten onder L/C (september 2021)
- Hoe werkt een Letter of Credit? (juni 2021)
- Een Letter of Credit is niet ingewikkeld (maart 2021)

Gastblog

Het logo van Elceco.

Dit was een gastblog van Marloes Wittebroek van Elceco. Wil je meer weten na het lezen van deze blog? Neem dan contact op met Marloes door te mailen naar m.wittebroek@elceco.com of bel 06-53649871.

21 dec. 2021 at 08:40