+31(0)884321888
[javascript protected email address]
UPDATE - Nieuwe definitie EXW aangekondigd!
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

UPDATE - Nieuwe definitie EXW aangekondigd!

Een besluit van de Douane heeft per 1 april 2020 gevolgen voor de uitvoeraangiften van bedrijven die de leveringsconditie Ex Works (EXW) hanteren.

Aangezien de ICC om de 10 jaar de Incoterms®-leveringscondities herziet, worden er in 2020 nieuwe leveringscondities geïntroduceerd. In het verleden kwam het vaak voor dat de klant (buiten EU) die inkocht in Nederland, zelf verantwoordelijk was voor de uitvoeraangifte. Hier gaat verandering in komen.

Voorbeeld: een Nederlands bedrijf verkoopt goederen aan een afnemer in de Verenigde Staten van Amerika (VS), die vervolgens de goederen komt ophalen en zelf verder vervoert naar zijn bedrijf in de VS. De verantwoordelijkheid voor de uitvoeraangifte ligt in dit geval altijd bij de Amerikaanse koper.

Per ingang van 1 april 2020 wordt dit anders ingeregeld. De exporteur moet altijd gevestigd zijn in de EU, ofwel de Amerikaanse koper kan niet meer optreden als exporteur. Hierdoor wordt het bedrijf dat exporteert naar buiten de EU verantwoordelijk voor het regelen van de uitvoeraangifte. In het kort: de Amerikaanse koper is niet meer in beeld bij de Douane en op het uitvoerdocument dient een andere partij als exporteur vermeld te worden. Bijvoorbeeld de Nederlandse verkoper, de expediteur of zelfs de transporteur.

Tip! Lees ook het artikel: FCA als alternatief voor EXW

UPDATE 23-3-2020 - De Douane heeft de strikte toepassing van de nieuwe definitie van het begrip ‘exporteur’ opnieuw uitgesteld. Fenex en evofenedex hadden hier op aangedrongen. Met het oog op de actuele situatie is het, in tegenstelling tot eerdere berichten, ook na 1 april 2020 toegestaan in vak 2 (Afzender/Exporteur) van de uitvoeraangifte een niet in de Europese Unie gevestigde exporteur te vermelden. Dit wordt toegestaan tot de vijftiende dag van de maand volgende op de maand waarin de Kabinetsmaatregelen met betrekking tot het coronavirus eindigen.

UPDATE 16-8-2020 - Nieuwe definitie exporteur vanaf 1 oktober 2020

UPDATE 25-10-2021 - Incoterm EXW vanaf 1 november 2021 niet meer beschikbaar in onze webshop

Gebruik je vaak de leveringsconditie Ex Works?

Zoek je een voordelige en snelle optie voor het regelen van je uitvoeraangiften? Dan ben je in onze webshop helemaal op de juiste plek! Lees hier meer over de voordelen van de webshop, maak direct een account aan of bel 088-4321888 voor persoonlijk contact met een van onze customer service medewerkers. Wij helpen je graag!

23 mrt. 2020 at 16:30