+31(0)884321888
[javascript protected email address]
UPDATE - Nieuwe definitie exporteur vanaf 1 oktober 2020
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

UPDATE - Nieuwe definitie exporteur vanaf 1 oktober 2020

De Douane heeft in 2019 besloten dat de exporteur, zoals die in de uitvoeraangifte vermeld wordt, in de Europese Unie (EU) gevestigd moet zijn. De nieuwe definitie moet gehanteerd worden vanaf 1 oktober 2020.

UPDATE 24-09-2020 - De Douane heeft op verzoek van onder meer evofenedex tijdens het Overleg Douane Bedrijfsleven laten weten tot 1 januari 2021 niet te handhaven op het gebruik van de nieuwe definitie van exporteur. Reden hiervoor is de onduidelijkheid omtrent de regels met betrekking tot de dual-use wetgeving. Hierbij gaat het met name om de vraag wie verantwoordelijk is voor de juiste toepassing van de regels. De komende maanden worden benut om de bestaande onduidelijkheden weg te nemen.

UPDATE 25-10-2021 - Incoterm EXW vanaf 1 november 2021 niet meer beschikbaar in onze webshop

Tip! Lees ook het artikel: FCA als alternatief voor EXW

Coronacrisis

Oorspronkelijk zou deze wijziging ingaan op 1 april dit jaar. Vanwege de coronacrisis werd besloten dat de toepassing werd uitgesteld. De Douane komt hier nu op terug en heeft besloten om deze uitstelperiode te beëindigen. Wij leggen uit wat dit voor jou betekent.

Aangezien de ICC om de 10 jaar de Incoterms®-leveringscondities herziet, zijn in 2020 nieuwe leveringscondities geïntroduceerd. In het verleden kwam het vaak voor dat de klant (buiten EU) die inkocht in Nederland, zelf verantwoordelijk was voor de uitvoeraangifte. Hier gaat verandering in komen.

Voorbeeld: een Nederlands bedrijf verkoopt goederen aan een afnemer in de Verenigde Staten van Amerika (VS), die vervolgens de goederen komt ophalen en zelf verder vervoert naar zijn bedrijf in de VS. De verantwoordelijkheid voor de uitvoeraangifte ligt in dit geval altijd bij de Amerikaanse koper.

Per ingang van 1 oktober 2020 wordt dit anders ingeregeld. De exporteur moet altijd gevestigd zijn in de EU, ofwel de Amerikaanse koper kan niet meer optreden als exporteur. Hierdoor wordt het bedrijf dat exporteert naar buiten de EU verantwoordelijk voor het regelen van de uitvoeraangifte. In het kort: de Amerikaanse koper is niet meer in beeld bij de Douane en op het uitvoerdocument dient een andere partij als exporteur vermeld te worden. Bijvoorbeeld de Nederlandse verkoper, de expediteur of zelfs de transporteur.

Gebruik je vaak de leveringsconditie Ex Works (EXW)?

Zoek je een voordelige en snelle optie voor het regelen van je uitvoeraangiften? Dan ben je in onze webshop helemaal op de juiste plek! Lees hier meer over de voordelen van de webshop, maak direct een account aan of bel +31(0)88-4321888 voor persoonlijk contact met een van onze Customer Service medewerkers. Wij helpen je graag!

24 sep. 2020 at 10:30