+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Uitleg over het verschil tussen EX1, EX-A, EU-A en CO-A
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Uitleg over het verschil tussen EX1, EX-A, EU-A en CO-A

Als je buiten de EU gaat exporteren dan gebruik je natuurlijk gewoon onze webshop om zelf je uitvoeraangifte te regelen. Maar als de klant of bijvoorbeeld een transporteur vraagt naar een douaneaangifte, exportaangifte, uitvoerdocument, uitvoergeleidedocument, MRN, douanedocument of export declaration, dan is er toch vaak enige verwarring. "Heb ik nu een uitvoeraangifte nodig, of misschien toch wat anders?". Om het nog verwarrender te maken worden termen zoals een EX-A, CO-A en EU-A ‘te pas en te onpas’ door elkaar gebruikt. Om enige orde in deze jungle van termen te scheppen, leg ik vandaag uit wat precies het verschil is tussen de EX1, de EX-A, de EU-A en de CO-A.

Douaneregeling voor uitvoer

Zowel de EX1, de EX-A, de EU-A als de CO-A zijn gebaseerd op de douaneregeling voor uitvoer. Deze regeling is uitsluitend bedoeld voor de uitvoer van communautaire goederen, goederen die zich bevinden in het vrije verkeer van de EU (voor niet-communautaire goederen heb je andere documenten nodig zoals een T1 of T2).

Als de goederen in het vrije verkeer zijn kun je dus een uitvoeraangifte aanvragen. Dat is het belangrijkste! Maar dan zijn er nog verschillende vormen van een uitvoeraangifte. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

EX1

De EX1 is eigenlijk een algemene term voor de aangifte van definitieve uitvoer. Dat is dus van toepassing bij al je aangiftes die je in onze webshop doet (tegenhangers zijn de EX2 en de EX3 die respectievelijk gaan over tijdelijke uitvoer en doorvoer.) Maar de EX1 is geen vorm van het enig document zoals de EX-A, EU-A en CO-A dat wel zijn. De drie documenten die hieronder worden uitgelegd zijn dus eigenlijk alle drie varianten van een EX1.

EX-A

De EX-A is waarschijnlijk de meest bekende vorm van een uitvoeraangifte. Want de EX-A is namelijk ‘gewoon’ de aangifte van uitvoer buiten Europa. Dus denk daarbij bijvoorbeeld aan export naar de VS of China.

Tip! Je kunt nu ook aangifte doen bij de Belgische Douane (PLDA)

EU-A

Een EU-A heb je nodig als je gaat exporteren naar landen buiten de EU, maar nog wel binnen Europa. De bekendste voorbeelden van landen waar je een EU-A nodig hebt zijn de EVA landen (Noorwegen, Zwitzerland, IJsland en Liechtenstein), Turkije en sinds Brexit ook het Verenigd Koninkrijk.

CO-A

Een CO-A is een uitvoeraangifte voor landen binnen de EU, maar buiten het belastinggebied. Dat klinkt heel ingewikkeld maar dit zijn eigenlijk de overzeese uitzonderingsgebieden. Bekende voorbeelden zijn de Canarische Eilanden of Guadeloupe. Vaak heb je deze nodig in combinatie met een T2LF document. De T2LF is dan nodig om aan te tonen dat je eerst (over internationale wateren) de EU gaat verlaten.

Onze webshop kiest automatisch het juiste document

De EX1, EX-A, CO-A en de EU-A zijn dus begrippen met een wezenlijk verschil in betekenis. Maar onze webshop selecteert op basis van bestemming precies het document dat je nodig hebt. Het is dus gelukkig niet zo dat je bij Uitvoeraangifte.com per ongeluk de verkeerde kunt aanvragen.

Bij onduidelijkheid over al deze begrippen, of bij twijfel over wat je precies nodig hebt, kun je natuurlijk altijd even contact opnemen met ons Customer Service team. We denken graag met je mee!

Ben je op zoek naar een oplossing voor het regelen van jouw uitvoeraangiften? Maak dan nu een gratis account aan in onze webshop. Je betaalt slechts € 24,00 per aangifte.

Maak gratis account aan
23 feb. 2021 at 09:00
Gepubliceerd door:
Rens Spijkers
Customs Compliance Operator