+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Tijdelijke maatregel oorsprongscertificaten (import)
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Tijdelijke maatregel oorsprongscertificaten (import)

We houden in deze tijd allemaal rekening met elkaar, zo ook de Nederlandse Douane als het gaat om oorsprongsdocumenten. In dit geval gaat het enkel om import. Als versoepeling van de regels wordt een digitaal certificaat ook toegestaan met een datum vanaf 1 maart 2020.

Door de huidige omstandigheden (COVID-19) kunnen er problemen ontstaan met het aanleveren van herkomst- en oorsprongscertificaten. Onder normale omstandigheden is bij invoer een origineel exemplaar vereist van deze certificaten. Op voorstel van de Europese Commissie is toegestaan dat de certificaten – tijdelijk – óók digitaal overgelegd mogen worden. Een papieren kopie is ook toegestaan.

Concreet mogen certificaten op deze manier worden overgelegd:

  • Een kopie op papier, of een digitale variant (bijv. een pdf-scan van een certificaat, of een online versie ervan): het moet gaan om een kopie of digitale variant van een origineel certificaat. Getekend en gestempeld door de bevoegde autoriteiten.
  • Een kopie op papier, of een digitale variant (bijv. een pdf-scan van een certificaat, of een online versie ervan): het moet gaan om een digitale handtekening van de bevoegde autoriteiten – dit wordt met terugwerkende kracht toegestaan voor certificaten die zijn afgegeven vanaf 1 maart 2020.

De maatregel geldt voor:

  • Certificaten goederenverkeer EUR.1
  • Certificaten goederenverkeer EUR-MED
  • Certificaten van oorsprong FORM A
  • Certificaten A.TR

Stuur digitale bescheiden naar: douane.nederland.ags@belastingdienst.nl.

Voorwaarden

De Douane controleert of de aangeleverde documenten juist zijn. De originele certificaten moeten in de administratie aanwezig zijn, of later alsnog worden opgenomen in die administratie. De Douane moeten de originele certificaten achteraf dus kunnen controleren.

Vergunning toegelaten exporteur

Gaat het om uitvoer? Maak dan zoveel mogelijk gebruik van de vergunning Toegelaten Exporteur. Hierover leest u meer in het Handboek Douane.

Bron: Belastingdienst

07 apr. 2020 at 10:25