De Europese Commissie organiseerde begin juni de workshop: Traceerbaarheid versus namaak. Europese bedrijven lieten zien hoe zij kunnen bijdragen aan de strijd tegen namaakgoederen. Zij gebruiken daarvoor magnetische inkt, hologrammen, radiofrequentie-identificatie (bekend als RFID) en smartphone-toepassingen.
Belangrijkste doelen van de workshop 'Traceerbaarheid versus namaak' zijn:
- het identificeren, definiëren en bevorderen van het gebruik van echtheidskenmerken en markeringen
- het bijhouden van oplossingen die betrouwbaar en betaalbaar zijn voor consumenten, fabrikanten en autoriteiten voor markttoezicht
De workshopresultaten worden te zijner tijd beschikbaar gesteld. In de tussentijd volgt u de workshop op twitter: @EU_enterprise.
De agenda van de workshop 'Traceerbaarheid versus namaak' (alleen in de Engelse, Franse en Duitse taal) staat op de website van de Europese Commissie.
De workshop bouwt voort en vormt een aanvulling op 'Te goed om waar te zijn? - De echte prijs van namaak' (website Europese Commissie). Europese Commissie vicevoorzitter Antonio Tajani, commissaris voor Industrie en ondernemerschap zegt daarin: "De strijd tegen namaak speelt een centrale rol in de versterking van het concurrentievermogen van de Europese industrie. Namaakgoederen concurreren oneerlijk met echte producten, vormen een groot risico voor de winstmarges en overleven van Europese bedrijven, en brengt veel banen in de Europese Unie in gevaar. Bovendien, nepproducten vormen een ernstige bedreigingen voor de gezondheid en veiligheid van de Europese consument."
Zie ook de website van de Europese Commissie / Enterprise & Industry Magazine 07-11-2013, European campaign against counterfeit products (website europese Commissie - Europese campagne tegen nep- industriële producten - alleen in Engelse, Duitse en Franse taal).
Bron: Belastingdienst