+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Ratificatie handelsovereenkomst Vietnam en EU verplaatst
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Ratificatie handelsovereenkomst Vietnam en EU verplaatst

De ratificatie (bekrachtiging) van het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Vietnam door het Vietnamees parlement is voorlopig uitgesteld tot juni in verband met de coronacrisis.

Update 30-6-2020 - Het parlement van Vietnam heeft maandag 8 juni de ratificatie van het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Vietnam goedgekeurd. Binnenkort volgt de publicatie van het handelsakkoord. Het handelsakkoord gaat in op 1 augustus 2020.

Inhoud handelsakkoord

Het handelsakkoord is veelomvattend en wanneer het akkoord in werking treedt, zijn bijna alle invoerrechten tot nul gereduceerd. Het akkoord bestaat uit twee delen, een EU-only handelsakkoord en een gemengd investeringsakkoord. Op 12 februari 2020 heeft het Europees Parlement beide akkoorden goedgekeurd. Na goedkeuring door het Vietnamees parlement kan het handelsakkoord in werking treden. Als de vrijhandelsovereenkomst in werking is getreden komen er kansen op het gebied van handel en banen. Deze groei vindt plaats aan beide zijden, doordat:

  • 99% van alle invoerrechten gaan verdwijnen;
  • er een vermindering van belemmeringen van regelgevende aard en overlappende administratieve rompslomp zal zijn;
  • er voor bescherming van geografische aanduidingen wordt gezorgd;
  • diensten en markten opgesteld worden voor overheidsopdrachten;
  • de overeengekomen regels afdwingbaar zijn.

In 2015 bereikten beide partijen de eerste overeenkomsten na ruim anderhalf jaar onderhandelingen. Lees meer over de inhoud van dit handelsakkoord tussen Vietnam en de EU.

Export naar Vietnam

In 2018 werd er voor zo’n 5 miljard euro aan goederen geïmporteerd uit Vietnam naar Nederland, vooral machines en vervoermaterieel, voeding en fabricaten. Er werd voor ongeveer 1 miljard euro geëxporteerd vanuit Nederland naar Vietnam. Dit betrof vooral machines en vervoermaterieel, voeding, grondstoffen en chemische producten.

30 jun. 2020 at 14:30