De Brexit-onderhandelingen duren voort. De Britten dreigen weg te lopen uit de onderhandelingen en Nederland en Frankrijk hopen op een akkoord in de eerste weken van november. Je lees hier de laatste ontwikkelingen.
Woensdag 7 oktokber - Britse onderhandelaars zijn bereid de gesprekken met de Europese Unie over een nieuw handelsakkoord te staken als er volgende week geen duidelijk zicht op een overeenkomst is. Eerder deden berichten de ronde dat Johnson snel duidelijkheid wil hebben over de contouren van een overeenkomst. De Britten stapten per 1 februari uit de EU maar tot het eind van het jaar loopt een overgangsperiode waarin de Britten nog de EU-regels volgen. Voor 15 oktober moet er enige duidelijkheid zijn over een mogelijke overeenkomst voor na die tijd.
Onderhandelaars van de EU zeggen op hun beurt dat ze geen concessies zullen doen onder druk van de Britten. Daarbij blijven ze erbij dat Johnson ook compromissen moet sluiten. De onderhandelingen zouden volgens ingewijden uiterlijk deze maand moeten worden afgerond. Dit om na goedkeuring door de lidstaten en het Europees Parlement tijdig van kracht te kunnen worden.
Dinsdag 13 oktober - De Europese Unie werkt "de komende dagen en weken" door aan een akkoord met het Verenigd Koninkrijk over hun toekomstige relatie, zegt hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Hij repte niet over de deadline van de Britse premier Boris Johnson, die eerder zei donderdag overeenstemming te willen bereiken en het anders maar voor gezien te houden.
De tijd dringt voor afspraken over onder meer de onderlinge handel als de Britten zich op 1 januari niet langer aan de EU-regels houden. Een politieke deal zou nog juridisch moeten worden uitgewerkt én parlementaire goedkeuring moeten krijgen. Beide zijden wijzen beurtelings op die tijdsdruk. Dat is soms ook onderhandelingstactiek, zeggen ingewijden. De onderhandelaars mikten lang op een doorbraak voor de EU-top van donderdag en vrijdag, maar dat lijkt er niet in te zitten. Nederland en Frankrijk hopen naar eigen zeggen op de eerste weken van november.
Douaneformaliteiten regelen bij Uitvoeraangifte.com
Het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie en daarmee maakt het geen onderdeel meer uit van het vrije verkeer van goederen in de EU. En wanneer jouw goederen dit vrije verkeer verlaten heb je een digitaal document nodig voor de douane. Een uitvoeraangifte (EX-A), ook bekend als douaneaangifte, exportaangifte, uitvoerdocument of export declaration. Dit document maak je vóór het vertrek van jouw zending. DIt kun je gemakkelijk en snel via ons regelen. Lees hier wat je nodig hebt om een uitvoeraangifte aan te kunnen vragen. Heb je vragen? Bel ons gerust!
Bron: Europa Nu