+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Nieuwe wijziging bewijslast bij aanvragen van EUR.1-certificaat voor auto´s
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Nieuwe wijziging bewijslast bij aanvragen van EUR.1-certificaat voor auto´s

Wil je als exporteur van een motorvoertuig een preferentieel oorsprongscertificaat (EUR.1) aanvragen? Dan moet je onderliggend, administratief bewijs hebben voor alle aspecten die in dat geval voor de preferentiële oorsprong relevant zijn. Voor dit bewijs geldt een bewaarplicht.

Vanaf 20 november 2020 is het al verplicht bij auto’s met een buitenlands kenteken te werken met een preferentiële bewijslast. Deze regel geldt vanaf 1 april 2022 voor alle auto's, ook die met een Nederlands kenteken. Met ingang vanaf die datum gaan de Douane en KVK actiever controleren of het bewijs aanwezig is, en of dit voldoet aan alle eisen.

Als onderliggend bewijs voor het aantonen van de preferentiële oorsprong van personenauto’s, vrachtwagens en andere motorvoertuigen, kun je gebruik maken van:

  • een preferentiële leveranciersverklaring die voor het voertuig is afgegeven of opgemaakt, en die afkomstig is van de producent of officiële merkimporteur in 1 van de EU-lidstaten, of;
  • een preferentieel oorsprongsbewijs die voor het voertuig is afgegeven of opgemaakt, en die afkomstig is van de producent of officiële merkimporteur in een niet-EU-lidstaat.

Vragen over het EUR.1-certificaat

Wil je meer informatie over het EUR.1-certificaat of heb je een EUR.1-certificaat nodig? Exportdocumenten.com geeft je graag meer uitleg. Wij assisteren jou in het verkrijgen van de benodigde bewijslast en het opmaken van het EUR.1-certificaat. Maak vrijblijvend een gratis account aan en bestel je documenten direct in onze webshop.

27 mrt. 2022 at 08:30
1 min
Gepubliceerd door:
Marieke Menkveld-Theijssen
Sr. Export Documentation Agent