Doe je zaken in de regio Azië en Oceanië én ben je daar actief als producent, investeerder, of met een dochterbedrijf? Dan kun je mogelijk profiteren van een nieuw handelsakkoord. Op 15 november 2020 tekenden de ASEAN-landen het zogeheten Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP). Op 1 januari 2022 is dit handelsakkoord in werking getreden.
Handelsakkoorden maken internationaal zakendoen eenvoudiger. Landen die deelnemen aan handelsakkoorden nemen onderling barrières weg, spreken lagere invoerrechten af of schaffen deze zelfs helemaal af. Ze hebben als doel de onderlinge handel tussen landen te bevorderen en vooral te vergemakkelijken.
Ook al maken EU-landen geen deel uit van RCEP, het akkoord kan wel gevolgen hebben voor Nederlandse bedrijven die in een van de deelnemende landen bijvoorbeeld (willen) produceren of investeren.
Wat is het RCEP?
Het RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership) is een handelsakkoord tussen 15 landen. Na 8 jaar onderhandelen hebben zij onderlinge afspraken gemaakt om invoerrechten op verschillende producten geleidelijk (in sommige gevallen over een periode van 20 jaar) af te schaffen. Zo wordt uiteindelijk 65% van alle invoerrechten tussen de aangesloten landen afgeschaft. Dit betekent dat het voordeliger kan worden om tussen die landen te exporteren.
Wat betekent dit voor Nederlandse exporteurs?
RCEP wijkt af van het soort handelsverdrag dat de EU nastreeft. Toch is RCEP wel een verdrag om mee rekening te houden. Bijvoorbeeld voor Nederlandse ondernemers die al in de regio zelf actief zijn als producent, investeerder, of met een dochterbedrijf. Voor hen wordt het makkelijker om vanuit het ene RCEP-land de markt op te gaan van een ander RCEP-land.
Voor Nederlandse en andere internationale bedrijven kan RCEP op termijn ook een rol spelen bij productie in de regio. Een ondernemer kan door dit verdrag bijvoorbeeld makkelijker besluiten om productielocaties te verplaatsen van China naar Vietnam, terwijl de toegang tot de Chinese markt behouden blijft. Het wordt immers makkelijker en aantrekkelijker om vanuit andere landen in de regio de Chinese markt te bedienen en tussen ASEAN en China te navigeren.
Deelnemende landen aan het RCEP
De volgende landen nemen deel aan het RCEP: China, Australië, Japan, Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland en de 10 Zuidoost-Aziatische ASEAN-landen; Indonesië, Thailand, Singapore, Maleisië, de Filippijnen, Vietnam, Myanmar, Cambodja, Laos en Brunei.
De huidige status van het handelsakkoord
Invoerrechten worden over een periode tot ongeveer 20 jaar afgebouwd. Effectieve implementatie is van belang voor het succes van elk handelsakkoord en dat geldt ook voor RCEP. Het akkoord is inmiddels door alle betrokken landen geratificeerd.
Bron: RVO
Marieke Menkveld-Theijssen
Sr. Export Documentation Agent