+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Nederlandse export meer gericht op niet-EU-landen
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Nederlandse export meer gericht op niet-EU-landen

Nederlandse bedrijven exporteren steeds meer naar landen buiten de Europese Unie. Het aandeel van de goederenuitvoer naar landen buiten de EU steeg in de afgelopen twintig jaar van 19 naar 28 procent. Dat meldt het CBS.

Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië zijn van oudsher de belangrijkste exportpartners van Nederland. Deze vijf EU-landen waren in 1996 nog verantwoordelijk voor 68 procent van de totale Nederlandse goederenuitvoer. In 2015 was dat aandeel gedaald naar 55 procent. De Verenigde Staten hebben ondertussen de plek van Italië overgenomen als vijfde belangrijkste exportbestemming: in 2011 passeerde niet EU-land VS Italië voor het eerst. Italië staat nu op plek zes.

In totaal is er in 2015 voor 425,6 miljard euro aan goederen uitgevoerd naar het buitenland. Het grootste gedeelte hiervan ging naar onze buurlanden: 23 procent naar Duitsland, 10 procent naar België en 9 procent naar het Verenigd Koninkrijk. Frankrijk en de Verenigde Staten volgen met 8 en 4 procent en ook Italië is goed voor circa 4 procent.

EU en niet-EU

Het aandeel in de totale goederenuitvoer van alle 28 EU-landen samen is tussen 1996 en 2015 gedaald van 81 naar 72 procent. Landen buiten de EU worden dus steeds belangrijker voor de Nederlandse export. Naast de Verenigde Staten wordt er vooral veel geëxporteerd naar Zwitserland en Turkije. Ook de BRICS-landen China en Rusland zijn belangrijke niet-EU-exportbestemmingen.

Benieuwd naar het complete artikel? Lees dan het hele artikel op de website van het CBS.

Bron: CBS


24 mei 2016 at 11:00