+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Nederlandse Douane heeft komende maanden weer meer aandacht voor invoeraangiften
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Nederlandse Douane heeft komende maanden weer meer aandacht voor invoeraangiften

De Douane besteedt de komende maanden meer aandacht aan de douanewaarde van textiel en schoenen bij invoeraangiften. Daarnaast worden producten die online zijn gekocht - de zogenoemde e-commerce - extra bekeken. Vooral als ze als zending met lage waarde worden aangegeven. Ook e-bikes en pijpen en buizen hebben de aandacht.

Doe je aangifte? Vraag je klant dan om extra informatie over de oorsprong, tariefindeling en douanewaarde. Dan kun je de aangifte op een juiste manier invullen.

Kleding en schoenen: controleer douanewaarde en -tarief

Doe je invoeraangifte voor textiel en schoenen uit China, Vietnam, Bangladesh, Hong Kong, India, Pakistan of Thailand? Controleer dan goed of de douanewaarde en de goederencode (tariefindeling) kloppen. Deze goederen worden extra gecontroleerd.

Naadloze pijpen en buizen

Doe je aangifte voor naadloze pijpen en buizen uit India? Controleer dan goed of de bewerkingen in India voldoende zijn om de goederen de oorsprong India te laten krijgen. Als naadloze pijpen en buizen de oorsprong China hebben, geldt een antidumpheffing. De Douane heeft extra aandacht voor deze zendingen.

E-commerce: controleer douanewaarde

Steeds meer producten worden online verkocht. Omdat de btw-regels vanaf 1 juli zijn gewijzigd, worden deze zendingen extra gecontroleerd. Zo bestaat de btw-vrijstelling tot € 22,- niet meer.

De Douane controleert ook of de douanewaarde van deze producten niet te laag wordt aangegeven. En kijkt of je vrijstellingscodes op de juiste manier gebruikt. Daarnaast wordt bekeken of het echt gaat om een koop of verkoop. Dit is vooral van belang voor de btw.

Vrijstellingscodes voor lage douanewaarde

Gebruik deze vrijstellingscodes als het om goederen gaat met een lage waarde:

  • Code C07: voor zendingen met een waarde van niet meer dan € 150,-. Het moet gaan om een zending die rechtstreeks aan iemand in de EU wordt gestuurd.
  • Code C08: voor zendingen van de ene particulier naar de andere – zonder handelskarakter met een waarde van € 45,- of minder.

De waarde voor deze vrijstellingen is de werkelijke waarde, zonder vracht- en verzekeringskosten. Als je een code ten onrechte gebruikt, worden de douanerechten en btw niet goed berekend.

E-bikes: controleer de oorsprong en de douanewaarde

Voor invoer van elektrische fietsen vanuit China geldt een antidumpingheffing. De Douane controleert daarom de waarde en oorsprong van deze goederen.

Andere risico's

De Douane controleert ook andere punten van de aangifte. Hierboven staat waar we extra aandacht aan besteden. Bedrijven kunnen zo extra aandacht geven aan hun aangifte, fouten vermijden en oponthoud voorkomen.

De Douane controleert de goederen fysiek, aan de hand van bescheiden en de administratie in Nederland en andere landen. Wil je de goederen wegvoeren en kunnen wij de controle nog niet afhandelen? Dan vragen we steeds vaker eerst aanvullende zekerheid, voordat we de goederen ter beschikking stellen.

Bron: Douane

18 jan. 2022 at 10:25
Gepubliceerd door:
Marieke Menkveld-Theijssen
Sr. Export Documentation Agent