+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Leveren aan het Verenigd Koninkrijk, drie belangrijke wijzigingen
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Leveren aan het Verenigd Koninkrijk, drie belangrijke wijzigingen

Brexit is een feit, er is toch een overeenkomst gekomen: de EU-UK Trade and Cooperation Agreement. Hierin zijn afspraken gemaakt waardoor er onder andere geen importtarieven geheven worden bij de douane. Maar dit betekent niet dat er geen veranderingen zijn en je geen aanvullende documentatie nodig hebt. Er zijn natuurlijk wijzigingen die op verschillende gebieden impact hebben. We leggen je uit hoe het zit.

Aangifte ten uitvoer

De eerste wijziging waar iedereen mee te maken krijgt, is het feit dat je nu een “aangifte ten uitvoer” moet doen bij elke levering die naar het VK gestuurd wordt. Dit is standaard bij alle landen die buiten de EU vallen. Heb je al vaker buiten de EU geleverd? Dan ben je hier vast bekend mee. Heb je tot nu toe alleen maar binnen de EU geleverd? Dan is dit iets nieuws waarmee je te maken krijgt.

Digitaal aangifte doen

Een “aangifte ten uitvoer” kan alleen door een bedrijf gevestigd in de EU gedaan worden, jouw klant in het VK kan dit dus niet zelf regelen. Hierdoor zullen ze waarschijnlijk bij jou aankloppen om dit te regelen. Een aangifte doe je digitaal via het systeem van de Douane. Het EU-A document (uitvoeraangifte) dat je krijgt na de aangifte is meestal na een kwartier beschikbaar, maar het kan zijn dat de douane de zending fysiek wil controleren, in dat geval staan ze binnen 2 uur bij de opgegeven inspectie-locatie. Dit wordt dus dezelfde dag afgerond en afgegeven.

Import van jouw goederen

Dat is de export-kant. Zodra je de goederen bij de douane in het VK hebt liggen, volgt het importeren. Dit kan alleen gedaan worden door iemand die een VK EORI-nummer heeft. Meestal heeft jouw klant dit al aangevraagd en kan jouw klant dit dus afhandelen. Het is ook mogelijk om zelf een VK-vestiging te openen en dan in het VK een EORI-nummer aan te vragen zodat je het zelf kunt afhandelen

Importheffing EU-VK

Leveren zonder dat er importheffingen geheven worden heeft ook nog wel wat voeten in de aarde. Het beste kan je bij Access2Markets kijken of er überhaupt een heffing is. Hier kan je de HS-code van jouw product invullen. Kies Nederland als land van oorsprong en United Kingdom als land van bestemming. Je krijgt dan bij “Tariffs” te zien of er een heffing is, dit staat vermeld bij Most Favoured Nations (MFN). Als hier een percentage staat is dat de heffing die geheven wordt als je geen aanvullende documentatie kunt overleggen, of als jouw goederen geen EU oorsprong hebben.

Attest van Oorsprong

Mocht er een percentage staan bij MFN en jouw goederen hebben EU oorsprong dan kan je met het “Attest van oorsprong” (voor voorbeeldteksten raadpleeg het overzicht van de KVK) de preferentiële EU oorsprong aantonen en daarmee invoeren in het VK zonder importheffing. Dit is een factuurverklaring die je op jouw eigen factuur mag plaatsen.

REX-registratie

Bij een factuurwaarde boven de € 6.000,- moet je een REX-registratie nummer hebben en die erbij vermelden, voor facturen onder de € 6.000,- is alleen de tekst voldoende. Let op dat je in jouw eigen administratie wel de oorsprong kunt onderbouwen mocht er navraag komen van bijvoorbeeld de Economische Dienst. Voor een handelaar zijn dat inkomende preferentiële leveranciersverklaringen van jouw toeleverancier(s) en voor een producent is dat de productprocesbeschrijving met kostprijscalculatie en eventuele inkomende preferentiële leveranciersverklaringen van jouw toeleverancier(s).

"Importer Knowledge" dossier

Een andere optie om geen importheffing te krijgen is om een “Importer Knowledge” dossier aan te leggen. Hierin legt de importeur vast wat de oorsprong is. Dit dossier zal uit meerdere documenten bestaan en het kan zijn dat jouw klant daarom vraagt om een Certificaat van Oorsprong op te maken voor de zending naar het VK. Dit wordt dan door de importeur in zijn dossier gestopt die dan aangeboden wordt bij de douane. Het Certificaat van Oorsprong dient dan dus als aanvullende bewijslast.

Preferentiële leveranciersverklaring

Brexit heeft ook gevolgen voor je als jouw leverancier in het VK zit en jij zelf aan andere landen buiten de EU levert. Heb je bijvoorbeeld Preferentiële leveranciersverklaringen waarop producten met GB oorsprong staan, of preferentiële leveranciersverklaringen afgegeven door een bedrijf dat gevestigd is in GB dan zijn deze niet meer geldig per 1 januari 2021.

Het kan dus zijn dat je bijvoorbeeld vorig jaar voor een bepaald product nog een EUR.1 hebt aangevraagd naar Egypte, maar dat dit nu niet meer gaat omdat het product GB oorsprong heeft. Of dat één van jouw grondstoffen die je gebruikt om zelf het eindproduct te maken GB oorsprong heeft en je daardoor nu ineens niet meer aan de eis voor het EUR.1 voldoet. Ga dus vooral even al jouw leveranciersverklaringen langs en ga in het geval je producent bent, ook na of je nog steeds voldoet aan de eisen voor een EUR.1 naar één van de landen waarmee de EU een overeenkomst heeft.

Vragen? Neem contact op!

Een “aangifte ten uitvoer” kan makkelijk en goedkoop geregeld worden via onze webshop Exportdocuments.com. Vraagt jouw klant in het VK om een Certificaat van Oorsprong dan kan dat ook via onze webshop. In beide gevallen geldt dat ons Customer Service team paraat staat om jou te ondersteunen.

28 jan. 2021 at 07:30
4 min
Gepubliceerd door:
Stephan Bremmer
Sr. Export Documentation Agent