+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Let op: wijzigingen in goederencodes (HS-codes) 2023
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Let op: wijzigingen in goederencodes (HS-codes) 2023

Bij het exporteren naar een land buiten de EU (Europese Unie) dan heb je een 8-cijferige goederencode nodig. Deze goederencodes zijn benoemd en ingedeeld in de Gecombineerde Nomenclatuur (GN), oftewel de goederencodelijsten. Jaarlijks vindt over de goederencodes een transponering plaats.

Een aantal goederencodes (HS-codes) krijgen een nieuwe classificatie. Het kan dus zijn dat de HS-codes die je nu gebruikt, vanaf 1 januari 2023 niet meer de juiste zijn.

Controleer de goederencodes die je gebruikt

De goederencodes en de bijbehorende wijzigingen zijn op 29 oktober 2021 door de Europese Commissie gepubliceerd en kun je terugvinden op het platform van de WCO. Het is ook mogelijk om de transponeringstabel te raadplegen waarin je een overzicht vindt van de wijzigingen.

Het doel van het Geharmoniseerde systeem

De goederencodelijsten, die in 1988 in werking getreden zijn, worden ook wel het Harmonized system (HS) / Geharmoniseerde systeem (GS) genoemd. Het systeem heeft drie doelstellingen:

  • de internationale grensoverschrijdende handel en het verzamelen, vergelijken en analyseren van statistieken te vergemakkelijken. Dit door de beschrijving, classificatie en codering van goederen in de internationale handel te harmoniseren;
  • om de kosten in verband met internationale handel te verminderen;
  • om de standaardisatie van handelsdocumentatie en de overdracht van gegevens te vergemakkelijken.

Het Geharmoniseerde systeem wordt wereldwijd door meer dan 200 landen gebruikt als basis voor hun nationale douanetarieven. Daarnaast wordt het gebruikt om internationale handelsstatistieken, handelsbesprekingen en oorsprongsregels te verzamelen en goederen te controleren.

Voorbereiden op de veranderingen voor 2023

Wil je er zeker van zijn dat de goederencodes (HS-codes) die je gebruikt correct zijn? Ons Customer Service team kan jou hierbij helpen. Voor vragen kun je contact opnemen via 088-4321888 of mailen naar info@exportdocuments.com.

Bron: World Customs Organization

15 dec. 2022 at 16:46
2 min
Gepubliceerd door:
Lars Bosga
Customer Representative