+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Let op: wijzigingen in goederencodes 2022
Eenvoudig en efficiënt
Juiste documenten in no-time > Bespaar tijd en geld.
Alles in één oplossing
Al je exportdocumenten in 1 bestelling geregeld.
Ondersteuning (zoveel) als je wenst
Hulp bij al je exportvragen > Bel als je ergens niet uitkomt!

Let op: wijzigingen in goederencodes 2022

Als je goederen exporteert naar een land buiten de EU (Europese Unie) dan heb je een 8-cijferige goederencode nodig. Deze goederencodes zijn benoemd en ingedeeld in de Gecombineerde Nomenclatuur (GN), oftewel de goederencodelijsten. Jaarlijks vindt over de goederencodes een transponering plaats en elke vijf jaar wordt het systeem herzien. Deze herziening heeft het afgelopen jaar plaatsgevonden en daarom treedt per 1 januari 2022 de 7e editie van het systeem in werking.

Een aantal goederencodes (HS-codes) krijgen een nieuwe classificatie. Het kan dus zijn dat de HS-codes die je nu gebruikt, vanaf 1 januari niet meer de juiste zijn.

Controleer de goederencodes die je gebruikt

De goederencodes en de bijbehorende wijzigingen zijn op 29 oktober 2021 door de Europese Commissie gepubliceerd en kun je terugvinden op het platform van de WCO. Je kunt per sectie de goederencodes bekijken. Je kunt ook de transporneringstabel raadplegen waarin je een overzicht vindt van de wijzigingen.

Het doel van het Geharmoniseerde systeem

De goederencodelijsten, die in 1988 in werking getreden zijn, worden ook wel het Harmonized system (HS) / Geharmoniseerde systeem (GS) genoemd. Het systeem heeft drie doelstellingen:

  • de internationale grensoverschrijdende handel en het verzamelen, vergelijken en analyseren van statistieken te vergemakkelijken. Dit door de beschrijving, classificatie en codering van goederen in de internationale handel te harmoniseren;
  • om de kosten in verband met internationale handel te verminderen;
  • om de standaardisatie van handelsdocumentatie en de overdracht van gegevens te vergemakkelijken.

Het Geharmoniseerde systeem wordt wereldwijd door meer dan 200 landen gebruikt als basis voor hun nationale douanetarieven. Daarnaast wordt het gebruikt om internationale handelsstatistieken, handelsbesprekingen en oorsprongsregels te verzamelen en goederen te controleren.

Voorbereiden op de veranderingen voor 2022

Wil je er zeker van zijn dat de goederencodes (HS-codes) die je gebruikt correct zijn? Ons Customer Service team kan jou hierbij helpen. Voor vragen kun je contact opnemen via 088-4321888 of mailen naar info@uitvoeraangifte.com.

Bron: World Customs Organization

16 dec. 2021 at 08:00
Gepubliceerd door:
Stephan Bremmer
Sr. Export Documentation Agent