+31(0)884321888
[javascript protected email address]
KVK start pilot met factuurverklaringen
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

KVK start pilot met factuurverklaringen

De KVK is een pilot gestart met het bevestigen van factuurverklaringen van preferentiële oorsprong voor exporteurs. De KVK controleert hierbij of je goederen voldoen aan de preferentiële oorsprongsregels en of je op de factuurverklaring de goede tekst gebruikt en het juiste vergunningnummer invult.

EUR.1 en factuurverklaring

Een EUR.1 wordt afgegeven door de KVK en pas wanneer je kunt aantonen dat je producten voldoen aan de eisen voor preferentiële oorsprong. Dit toon je aan door het aanleveren van bewijslast, denk hierbij aan een leveranciersverklaring van preferentiële oorsprong of een kostprijscalculatie. De factuurverklaring is een standaard tekst die je op je factuur kunt plaatsen. Doordat de KVK deze tekst op voorhand niet controleert, weet je niet zeker of je producten voldoen aan alle preferentiële oorsprongseisen. Preferentiële oorsprong zorgt vaak voor korting op of vrijstelling van invoerrechten.

Controle op factuurverklaring

De KVK start nu een pilot waarbij de factuurverklaring gecontroleerd wordt op basis van je bewijslast. Hierdoor weet de importeur zeker dat hij recht heeft op korting of op vrijstelling van invoerrechten en geen naheffing krijgt. Daarnaast is er minder kans op controle door de douane aangezien de stempel van de KVK laat zien dat de producten voldoen aan de eisen van preferentiële oorsprong.


Bron: KVK

14 jun. 2022 at 10:18
1 min
Gepubliceerd door:
Marieke Menkveld-Theijssen
Sr. Export Documentation Agent