+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Kleine meerderheid Tweede Kamer stemt in met CETA-verdrag
Eenvoudig en efficiënt
Juiste documenten in no-time > Bespaar tijd en geld.
Alles in één oplossing
Al je exportdocumenten in 1 bestelling geregeld.
Ondersteuning (zoveel) als je wenst
Hulp bij al je exportvragen > Bel als je ergens niet uitkomt!

Kleine meerderheid Tweede Kamer stemt in met CETA-verdrag

Canada, de Europese Unie (EU) en alle EU-landen afzonderlijk hebben in 2016 het CETA-verdrag ondertekend. Deze vrijhandelsovereenkomst leidt tot vrije handel van goederen en diensten. Tevens stimuleert en beschermt deze handelsovereenkomst investeringen.

CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) is een ‘gemengd handelsakkoord’. Dat betekent dat CETA pas helemaal in werking kan treden na goedkeuring door de parlementen van de EU-landen.

Omdat het lang kan duren voordat alle Europese parlementen dit goed hebben gekeurd, is een groot deel van CETA sinds 21 september 2017 al in werking. Op dit moment hebben van de 27 lidstaten, 13 landen ingestemd.

Lees hier meer over wat CETA voor jou betekent: 'Vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Canada is ingegaan op 21 september 2017'

De Tweede Kamer heeft met een kleine meerderheid ingestemd met het CETA-verdrag. Door afwezigheid van een aantal Kamerleden kwam de uitslag op 72 stemmen voor en 69 stemmen tegen. De uitslag geeft weer dat de kans dat de Eerste Kamer het verdrag ook goedkeurt niet groot is. Als alle partijen daar net zo stemmen als in de Tweede Kamer, dan is daar geen meerderheid.

Het is nog onduidelijk wanneer het CETA-verdag in behandeling wordt genomen door de Eerste Kamer. Mocht CETA worden tegengehouden, dan heeft dit zowel voor- als nadelen. Voordelen voor de agrarische sector, omdat het de oneerlijke concurrentie met Canadese agrarische bedrijven tegengaat. Nadelen voor de andere branches, omdat de handelsvoordelen (zoals kortingen of vrijstellingen van invoerrechten) komen te vervallen.

21 feb. 2020 at 08:40