+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Incoterms: "meet me in the middle"
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Incoterms: "meet me in the middle"

Wie is er verantwoordelijk voor wat? Deze vraag ligt bij elke onderneming gevoelig. Of het nou over de taakverdeling gaat op de werkvloer of de leveringsvoorwaarden die je afspreekt met een klant. Maar wat zijn nou logische afspraken om te maken met je klant? Je zou denken dat een eerlijke verdeling in het midden ligt. De verkoper is verantwoordelijk voor de uitvoer, de koper op zijn beurt voor de invoer. Dus vandaar: "Meet me in the middle".

Ex Works (EXW) is nog steeds een erg populaire incoterm in het Nederlandse bedrijfsleven. De incoterm EXW zorgt voor minimale verantwoordelijkheid voor de verkoper waardoor alle risico’s en kosten bij de koper liggen. Hierdoor kies je bewust de klant geen service en hulp te verlenen in het gehele exportproces.

Nieuwe definitie exporteur (EXW) vanaf 1 januari 2021

De Douane heeft in 2019 besloten dat de exporteur, zoals die in de uitvoeraangifte vermeld wordt, in de Europese Unie (EU) gevestigd moet zijn. Deze wijziging gaat in op 1 januari 2021.

De exporteur moet altijd gevestigd zijn in de EU, ofwel de Amerikaanse koper kan niet meer optreden als exporteur. Hierdoor wordt het bedrijf dat exporteert naar buiten de EU verantwoordelijk voor het regelen van de uitvoeraangifte. In het kort: de Amerikaanse koper is niet meer in beeld bij de Douane en op het uitvoerdocument moet een andere partij als exporteur vermeld worden.

UPDATE 25-10-2021 - Incoterm EXW vanaf 1 november 2021 niet meer beschikbaar in onze webshop

Duurzame incoterms

Welke incoterms moet je dan kiezen? Je wilt deels controle blijven houden, maar ook een deel uit handen geven. Met Free Carrier (FCA) kan dit, het is een mooi voorbeeld van ‘’meet me in the middle’’. FCA houdt in dat de verkoper zorgdraagt voor de goederen met factuur, verpakking en douaneformaliteiten bij uitvoer en kosten tot levering van de goederen aan de vervoerder. De koper neemt zijn verantwoordelijkheid voor de invoer en eventuele andere logistieke aspecten. Het is belangrijk dat je hier duidelijke afspraken over maakt met je klant.

Douaneformaliteiten bij FCA

Met de incoterm FCA regel je zelf de douaneformaliteiten bij uitvoer. Zelf de uitvoeraangifte doen zorgt voor zekerheid, kwaliteit, service, maar ook voor bewijslast. Door zelf aangifte te doen beheer je de 'Confirmation of Exit' waarmee je aan kunt tonen dat de goederen de EU verlaten hebben. Hierdoor ben je voorbereid op eventuele controle van de belastingdienst en kun je een 0% btw tarief hanteren.

Snel en voordelig zelf je uitvoeraangiften regelen?

Via onze webshop kun je zonder vergunning en opstartkosten aangiften doen. Heb jij nog geen account in onze webshop? Maak nu snel en eenvoudig een (gratis) account aan. Binnen enkele minuten heb je toegang tot je account en kun je starten met het regelen van je eerste uitvoeraangifte. Je betaalt slechts € 22,50 per aangifte!

Maak gratis account aan

22 nov. 2020 at 16:30