+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Incoterm EXW vanaf 1 november niet meer beschikbaar in onze webshop
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Incoterm EXW vanaf 1 november niet meer beschikbaar in onze webshop

De Douane heeft in 2019 besloten dat de exporteur, zoals die in de uitvoeraangifte vermeld wordt, in de EU (Europese Unie) gevestigd moet zijn. Deze wijziging is ingegaan op 1 januari 2021. Omdat wij onze klanten de tijd hebben gegeven om te kijken naar een oplossing/alternatief was het tot dusver nog mogelijk om EXW te kiezen als incoterm in onze webshop. Vanaf maandag 1 november is dat niet meer mogelijk. Hierdoor wordt het bedrijf dat exporteert naar buiten de EU verantwoordelijk voor het regelen van de uitvoeraangifte.

Welke incoterm moet je dan kiezen? Je wilt deels controle blijven houden, maar ook een deel uit handen geven. Met incoterm Free Carrier (FCA) kan dit, het is een mooi voorbeeld van ‘’meet me in the middle’’.

FCA houdt in dat de verkoper zorgdraagt voor de goederen met factuur, verpakking en douaneformaliteiten bij uitvoer en kosten tot levering van de goederen aan de vervoerder. De koper neemt zijn verantwoordelijkheid voor de invoer en eventuele andere logistieke aspecten. Het is belangrijk dat je hier duidelijke afspraken over maakt met je klant.

De voordelen en het belang van FCA

Met de incoterm FCA regel je zelf de douaneformaliteiten bij uitvoer. Zelf de uitvoeraangifte doen zorgt voor zekerheid, kwaliteit, service, maar ook voor bewijslast.

Door zelf aangifte te doen beheer je de 'Confirmation of Exit' waarmee je aan kunt tonen dat de goederen de EU verlaten hebben. Hierdoor ben je voorbereid op eventuele controle van de belastingdienst en kun je een 0% btw-tarief hanteren.

Snel en voordelig zelf je uitvoeraangiften regelen?

In onze webshop kun je zonder vergunning en opstartkosten aangiften doen. Je betaalt een vast bedrag per aangifte.

Heb je nog geen account in onze webshop? Maak nu snel en eenvoudig een gratis account aan. Binnen enkele minuten heb je toegang tot je account en kun je starten met het regelen van je eerste uitvoeraangifte.

22 okt. 2021 at 12:00
Gepubliceerd door:
Stephan Bremmer
Sr. Export Documentation Agent