+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Het achteraf aanvragen van een EUR.1
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Het achteraf aanvragen van een EUR.1

Als je weleens een EUR.1-Certificaat aanvraagt dan komt de term Issued Retrospectively je vast bekend voor. Retrospectively betekent natuurlijk gewoon achteraf. Wat houd de term in? Kun je het EUR.1 zomaar achteraf aanvragen? Vanaf welk moment is de term Issued Retrospectively van toepassing? En aan welke eisen moet je allemaal voldoen? Ik geef je uitleg over de procedure voor het achteraf aanvragen van je EUR.1.

Maar eerst: waar is het EUR.1 ook alweer voor bedoeld?

Het EUR.1-Certificaat is namelijk nooit een verplicht document. Het EUR.1 is een preferentieel handelsdocument dat alleen bedoeld is voor korting of kwijtschelding van invoerrechten. Erg prettig voor jezelf en vaak nog prettiger voor je klant.

Het kan voorkomen dat het op tijd aanvragen van je EUR.1 niet lukt. Bijvoorbeeld omdat je de bewijslast niet op tijd rond krijgt. Dit wil niet direct zeggen dat jouw zending vertraging oploopt.

Je kunt er dan namelijk voor kiezen om vooraf wel de invoerrechten te betalen. Vervolgens vraag je achteraf het EUR.1-Certificaat aan waarmee je de betaalde invoerrechten alsnog terug vraagt. Houd er dan wel rekening mee dat je wel aan de voorwaarden van de Douane moet voldoen.

Belangrijkste voorwaarden voor EUR.1 achteraf aanvragen

  1. De Douane geeft aan dat het niet de bedoeling is om standaard je EUR.1 certificaten achteraf aan te vragen. Het douanehandboek spreekt van uitzonderingsgevallen ten gevolge van een vergissing, onopzettelijk verzuim of bijzondere omstandigheden.
  2. Daarnaast moet de exporteur (of een gemachtigde) een verzoek indienen bij de inspecteur voor het achteraf aanvragen van het document. Hierin moet je uitleggen wat in het specifieke geval de reden voor het achteraf opmaken van je EUR.1 is. Formeel gezien moet dit met een schriftelijk verzoek gericht aan de douanepost waar je de uitvoeraangifte hebt gedaan.
  3. Vermeld op je EUR.1 de tekst “Issued retrospectively” in het opmerkingenvak. Dit kun je in onze webshop aangeven in stap 2 van je aanvraag door bij aanvullende vermeldingen de volgende zin aan te vinken: “De aanvrager verklaart dat het EUR.1 achteraf wordt aangevraagd (Issued retrospectively).”

In het douanehandboek staat heel gedetailleerd beschreven hoe het verzoek er officieel uit moet zien. Maar, wij kunnen jou ook helpen! Dus ben je nog niet bekend met het achteraf aanvragen van een EUR.1 neem dan gerust contact op met ons Customer Service Team.

Is een vervangend document dan altijd 'Issued retrospectively'?

Het EUR.1 moet retrospectively/achteraf worden aangevraagd zodra je het certificaat niet gelijk met de uitvoeraangifte bij de Douane kunt aanbieden. Je kunt dus pas gebruik maken van de regeling wanneer er voor de betreffende zending al wel een uitvoeraangifte is gemaakt én deze ook bij de douane is aangeboden.

Afhankelijk van de Incoterms van je order heb je op verschillende manieren zicht op de status van de zending. Bij levering Ex Works kan het bijvoorbeeld heel goed voorkomen dat je helemaal niet weet of jouw klant al een uitvoeraangifte heeft opgemaakt en bij de Douane heeft aangeboden. Maar als je besluit een EUR.1 aan te vragen is het dus wel altijd belangrijk dit even te controleren. Een EUR.1-Certificaat dat achteraf wordt aangeboden zonder de tekst “Issued retrospectively” is formeel gezien namelijk niet geldig.

Hoe zit het dan bij een CvO?

Bij een Certificaat van Oorsprong zit dit helemaal anders. Maar waar zit dat verschil precies in? Een CvO kun je om meerdere redenen aanvragen. De meest voorkomende reden: omdat het CvO een importverplichting in het land van bestemming is. Dat betekent dat de douane de goederen in dat geval zal tegenhouden wanneer je het CvO nog niet beschikbaar hebt. Je zou een CvO dus ook wel achteraf kunnen aanvragen maar in dat geval is de tekst Issued retrospectively niet relevant.

Vragen over het achteraf aanvragen van een EUR.1?

Neem dan gerust op met mij of ons Customer Service Team via +31(0)314-354865 of mail naar info@exportdocuments.com.

02 jun. 2020 at 09:30
3 min
Gepubliceerd door:
Rens Spijkers
Customs Compliance Operator