Het Europees Parlement heeft deze week het handels- en samenwerkingsverdrag van de Europese Unie met het Verenigd Koninkrijk goed gekeurd. 660 stemmen voor, 5 tegen en 32 onthoudingen. Ratificatie door het parlement was de laatste benodigde stap voor de formele, nieuwe relatie tussen de EU en het land dat bijna een halve eeuw EU-lid was. Het verdrag, dat sinds 1 januari al tijdelijk in werking was, wordt door de ratificatie nu officieel van kracht. Brussel zet daarmee een punt achter brexit.
"Dit is de laatste stap van een lange reis, die zorgt voor stabiliteit in onze nieuwe relatie met de EU als vitale handelspartner, nauwe bondgenoot en gelijke", verklaarde de Britse premier Boris Johnson na de bekendmaking van het stemresultaat. "Het is nu tijd om vooruit te kijken naar de toekomst."
Nieuwe relatie moet werken
De meeste Europarlementariërs betreuren het definitieve vertrek van de Britten uit de EU. "Brexit betekent verstoring en ongemak voor burgers en bedrijven", zei parlementsvoorzitter David Sassoli. "Maar ondanks de beslissing van het VK om onze unie te verlaten, blijven we diepe en langdurige banden delen, waarden, geschiedenis en geografische nabijheid. Het is in ons aller belang om deze nieuwe relatie te laten werken."
De Europese werkgeversorganisatie Business Europe verwelkomt de ratificatie. Het VK is de derde grootste handelspartner van de EU. Daarmee is het nieuwe verdrag een van de belangrijkste die de EU heeft gesloten, aldus de organisatie.
Langdurige onderhandelingen
Het land trad in 1973 toe tot de EU. Brexit was het gevolg van een referendum over het lidmaatschap van de EU in 2016. Na moeizame onderhandelingen over de scheidingsvoorwaarden, die zijn vastgelegd in het terugtrekkingsakkoord van oktober 2019, sloten Brussel en Londen op 24 december 2020 ook een handels- en samenwerkingsverdrag. Daarmee werd op het nippertje een chaotisch 'no-dealscenario' voorkomen, want op 1 januari werd het Britse vertrek uit de Europese Unie definitief. Het verdrag ging alvast voorlopig in werking omdat het Europees Parlement tijd nodig had om het heel technische akkoord goed te kunnen bestuderen voor het zijn instemming gaf.
Bron: Europa Nu
Stephan Bremmer
Sr. Export Documentation Agent
![](https://www.exportdocuments.com/assets/uploads/Employees/_90x90_crop_center-center_none/Stephan-Bremmer.jpg)