Internationale handel wordt momenteel gekenmerkt door toenemend protectionisme. Maar het valt ook op dat handelsverdragen steeds vaker voor lijken te komen. Eén van de voorbeelden is het Comprehensive Economic and Trade Agreement (afgekort CETA) tussen de Europese Unie en Canada.
Een handelsverdrag/handelsakkoord kan de handel veel goedkoper maken door onder andere tarieven te verlagen of te verwijderen. CETA is daar een goed voorbeeld van. Het verdrag maakt zo'n 98% van de handel vrij van tarifaire kosten. In 2019 kwam iets meer dan de helft van de Canadese invoer uit Nederland ook daadwerkelijk onder CETA binnen. Deze cijfers geven aan dat veel mogelijke kostenbesparingen nog onbenut blijven.
Hoe kan ik gebruikmaken van CETA?
- Stap 1. Check of je product van EU-oorsprong is.
Om CETA te kunnen gebruiken moet de oorsprong van jouw product EU of Canada zijn. Deze regels staan in CETA. De ‘economische nationaliteit’ van een product wordt bepaald via de oorsprongsregels. Van sommige producten kun je de oorsprong makkelijk bepalen. Bijvoorbeeld van landbouwproducten, die vaak volledig in 1 land geproduceerd worden. Zijn in het product grondstoffen en onderdelen verwerkt? Dan kun je de oorsprong vaak moeilijker bepalen.
In het platform Access2Market van de Europese Commissie vind je de producten die in aanmerking komen voor de verlaagde invoerrechten en de specifieke oorsprongsregels (Engels). Met de goederencode (HS-code) kun je daar de economische nationaliteit van jouw producten vinden.
- Stap 2. Registreer je als exporteur.
Wil je profiteren van de voordelen van CETA? En wil je goederen verzenden met een waarde van meer dan € 6.000? Dit kan je doen door het formulier 'Aanvraag Geregistreerde exporteur' in te vullen. Na verzending ontvang je binnen 8 werkdagen een persoonlijk REX-nummer. Je wordt dan als geregistreerde exporteur opgenomen in het Europese register van geregistreerde exporteurs (REX). Je kunt dan zelf een oorsprongsverklaring afgeven. De REX vergunning is dan je attest van oorsprong.
- Stap 3. Vermeld in je zending duidelijk je attest van oorsprong.
Je REX vergunning is dus het bewijs dat je zending aan de voorwaarden van het CETA verdrag voldoet. Deze moet je dus vermelden op één van de meegeleverde handelsdocument. En het meest gebruikelijk is om deze op te factuur te vermelden. Let wel op dat je ook producten op je factuur kunt hebben die niet aan de voorwaarden van CETA voldoen. Zorg in dat geval dat wel duidelijk is welke producten eventueel niet preferentieel zijn. Het vermelden van de REX vergunning op je factuur moet wel volgens een (zie pagina 8 in de PDF) vaste standaard.
Huidige status van CETA
CETA wordt voorlopig gedeeltelijk toegepast sinds 2017. Wanneer het CETA-handelsverdrag in zijn geheel in werking treedt, is nog niet bekend. Alle parlementen van de EU-lidstaten afzonderlijk moeten het verdrag eerst ratificeren (bekrachtigen). Tot nu toe hebben 13 van de 27 lidstaten dat gedaan. In Nederland heeft de Tweede Kamer ingestemd met het (wetsvoorstel over het) verdrag. De Eerste Kamer moet nog stemmen.
Rens Spijkers
Customs Compliance Operator