+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Handelsovereenkomst zorgt voor flinke groei handel tussen EU en Zuid-Korea
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Handelsovereenkomst zorgt voor flinke groei handel tussen EU en Zuid-Korea

Sinds 2011 zijn bij de handelsovereenkomst tussen de EU en Zuid-Korea (officieel de Republiek Korea) de douanerechten op bijna alle producten (98,7%) afgeschaft. In ruim 10 jaar is de handel met bijna 50% toegenomen. Het gaat om ruim 110 miljard euro.

De stijging is bijna tweemaal zo snel als de handel van de EU met landen die geen handelsovereenkomst met de EU hebben. Het heeft er ook voor gezorgd dat de vraag naar gespecialiseerde grensoverschrijdende diensten is toegenomen met 86%.

Investeringen over en weer

Met 37 % van de totale buitenlandse directe investeringen in de Zuid-Korea blijft de EU de grootste bron van buitenlandse directe investeringen in het land. Nederland was de grootste investeerder, goed voor 33 % van de totale buitenlandse directe investeringen van de EU, gevolgd door Duitsland (23 %), Frankrijk (9 %) en Hongarije (8 %). Nederland was ook de belangrijkste bestemming voor de buitenlandse directe investeringen in de EU (23 %), vóór Duitsland (21 %), Hongarije (10 %), Tsjechië (10 %) en Slowakije (10 %).

Nieuwe kansen voor landbouwers in de EU

De EU en de Zuid-Korea hebben in april van dit jaar een akkoord bereikt over de uitbreiding van de lijst van geografische aanduidingen (GA's) die door de handelsovereenkomst worden beschermd. Hierdoor worden 43 nieuwe EU-producten en 41 producten uit Zuid-Korea aan de lijst van beschermde geografische aanduidingen toegevoegd, waaronder Irish Cream, Kalamata olijfolie en Pecorino Toscano. De overeenkomst beschermde al 163 GA's van de EU en 63 GA's uit Zuid-Korea.

De overeenkomst heeft ook de EU-agrovoedingsproducenten geholpen hun uitvoer op te voeren. Bij deze sterke groei van de uitvoer naar Zuid-Korea gedurende de tien jaar van de overeenkomst ging het onder meer om de volgende producten:

  • de uitvoer van wijn is verdrievoudigd;
  • de uitvoer van olijfolie is meer dan verdubbeld;
  • de uitvoer van kaas is verzesvoudigd.

Voordelen voor grote en kleine EU-bedrijven

Hoewel de handelsovereenkomst de groei van de bilaterale handel in het algemeen heeft bevorderd, bleef de handel geconcentreerd in sectoren als machines, vervoermaterieel en chemicaliën, die samen goed waren voor driekwart van de EU-invoer uit Zuid-Korea en twee derde van de EU-uitvoer naar dat land. Toch heeft ook een aantal kleinere sectoren een bijzonder indrukwekkende groei laten zien:

  • de uitvoer van schoeisel en hoofddeksels is vervijfvoudigd;
  • de uitvoer van textiel is meer dan verdubbeld;
  • de uitvoer van hout is verdrievoudigd.

Bron: Europa Nu

30 aug. 2021 at 11:22
Gepubliceerd door:
Marieke Menkveld-Theijssen
Sr. Export Documentation Agent