+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Frankrijk verlaagt drempel afstandsverkopen
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Frankrijk verlaagt drempel afstandsverkopen

Indien u als ondernemer goederen levert aan particulieren of niet-ondernemers in andere EU-lidstaten en deze goederen worden ook naar deze andere EU-lidstaten verzonden, dient u rekening te houden met de regeling voor afstandsverkopen. Worden de goederen vanuit Nederland verzonden, dan berekent u allereerst Nederlandse btw.

Echter, wanneer de drempelbedragen in een desbetreffende lidstaat worden overschreden of in een voorgaand jaar zijn overschreden dient u het btw-tarief van het land van uw klant in rekening te brengen. Dit betekent dat u zich moet registreren voor de btw in het desbetreffende land. De drempel bedragen variëren per land en liggen tussen de €35.000 en €100.000.

U mag er ook altijd voor kiezen direct in de andere EU-lidstaat te registreren en aldaar btw in rekening te brengen. In dat geval moet u de eigen lidstaat mededelen dat de drempelbedragen niet worden toegepast. Let op dat u de afstandsverkopen op de Nederlandse aangifte moet aangeven ook al wordt er buitenlandse btw in rekening gebracht. Let op de drempels gelden niet voor de levering van accijnsgoederen aan particulieren/niet-ondernemers, hier brengt u altijd buitenlandse btw in rekening!

Recent heeft Frankrijk aangekondigd de drempel met ingang van 1 januari 2016 te verlagen van €100.000 naar €35.000, dit betekent dat bij afstandsverkopen naar Frankrijk eerder sprake zal zijn van een verplichte registratie (ook indien u al geregistreerd bent). Wellicht dat meerdere lidstaten zullen volgen die nu nog een hogere drempel hanteren (€100.000) zoals bijvoorbeeld Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Mocht dit veranderen dan zullen wij u hiervan op de hoogte brengen.

Levert u in een jaar voor meer dan de onderstaande bedragen goederen aan particulieren, aan ondernemers die geen btw-aangifte doen, of aan rechtspersonen die geen ondernemer zijn? U moet dan het btw-tarief van het land van uw klant in rekening brengen. Dit doet u vanaf het moment dat uw omzet voor dat land hoger is dan het drempelbedrag, voor de rest van het jaar en in ieder geval ook het volgende jaar.

Geen drempelbedragen voor accijnsgoederen aan particulieren
Voor accijnsgoederen die u levert aan een particulier, zijn geen drempelbedragen. U brengt hierover altijd buitenlandse btw in rekening. Als u accijnsgoederen levert aan particulieren, neemt u dit bedrag ook niet mee om het drempelbedrag voor de overige goederen te bepalen.

25 okt. 2015 at 11:00