Wie is er verantwoordelijk voor wat? Deze vraag ligt bij elke onderneming gevoelig. Of het nou over de taakverdeling gaat binnen een project of de leveringsvoorwaarden die je afspreekt met een klant. Maar wat zijn nou logische afspraken om te maken met je klant? Je zou denken dat een eerlijke verdeling in het midden ligt. De verkoper is verantwoordelijk voor de uitvoer, de koper op zijn beurt voor de invoer.
EXW (Ex Works) is nog steeds een erg populaire incoterm in het Nederlandse bedrijfsleven. De incoterm EXW zorgt voor minimale verantwoordelijkheid voor de verkoper waardoor alle risico’s en kosten bij de koper liggen. Hierdoor kies je bewust de klant geen service en hulp te verlenen in het gehele exportproces.
Vanaf 1 januari 2021 nieuwe definitie exporteur (EXW)
De Douane heeft in 2019 besloten dat de exporteur, zoals die in de uitvoeraangifte vermeld wordt, in de Europese Unie (EU) gevestigd moet zijn. Deze wijziging gaat in op 1 januari 2021.
De exporteur moet altijd gevestigd zijn in de EU, ofwel de Amerikaanse koper kan niet meer optreden als exporteur. Hierdoor wordt het bedrijf dat exporteert naar buiten de EU verantwoordelijk voor het regelen van de uitvoeraangifte. In het kort: de Amerikaanse koper is niet meer in beeld bij de Douane en op het uitvoerdocument moet een andere partij als exporteur vermeld worden.
FCA als alternatief
Welke incoterms moet je dan kiezen? Je wilt deels controle blijven houden, maar ook een deel uit handen geven. Met FCA (Free Carrier) kan dit, het is een mooi voorbeeld waarin je elkaar tegemoet komt. FCA houdt in dat de verkoper zorgdraagt voor de goederen met factuur, verpakking en douaneformaliteiten bij uitvoer en kosten tot levering van de goederen aan de vervoerder. De koper neemt zijn verantwoordelijkheid voor de invoer en eventuele andere logistieke aspecten. Het is belangrijk dat je hier duidelijke afspraken over maakt met je klant.
Douaneformaliteiten bij FCA
Met de incoterm FCA regel je zelf de douaneformaliteiten bij uitvoer. Zelf de uitvoeraangifte doen zorgt voor zekerheid, kwaliteit, service, maar ook voor bewijslast. Door zelf aangifte te doen beheer je de 'Confirmation of Exit' waarmee je aan kunt tonen dat de goederen de EU verlaten hebben. Hierdoor ben je voorbereid op eventuele controle van de belastingdienst en kun je een 0% btw tarief hanteren.
Uitvoeraangiften zelf regelen
Wil je zelf je uitvoeraangiften regelen? Op dezelfde manier als je nu je CvO of EUR.1 regelt? Dat kan bij ons op Exportdocuments.com. Je heb hier geen vergunning voor nodig en je betaalt geen opstartkosten. Voor een aangifte betaal je een vast bedrag van € 20,-. Heb je hulp nodig? Dan schakel je gewoon ons Customer Service team in. Je komt dan in contact met dezelfde mensen als bij Exportdocumenten.com, wel zo makkelijk en vertrouwd.
Je kunt gratis een account aanmaken. Binnen enkele minuten heb je toegang tot je account en kun je starten met het regelen van je eerste uitvoeraangifte.