+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Export naar Turkije en de verschillende regulaties
Eenvoudig en efficiënt
Juiste documenten in no-time > Bespaar tijd en geld.
Alles in één oplossing
Al je exportdocumenten in 1 bestelling geregeld.
Ondersteuning (zoveel) als je wenst
Hulp bij al je exportvragen > Bel als je ergens niet uitkomt!

Export naar Turkije en de verschillende regulaties

Wij hebben al vaker artikelen over Turkije geschreven en dat is zeker geen toeval. Turkije is nu eenmaal een ingewikkeld land als het gaat om exportverplichtingen. Met name als het gaat om de officiële verplichtingen rondom het Certificaat van Oorsprong.

Voor zendingen naar Turkije is het Certificaat van Oorsprong over het algemeen geen officiële verplichting. Er kunnen namelijk ook specifieke regulaties van toepassing zijn op HS-code niveau. Zo is er sinds een wijziging in 2019 een verplichting op het Certificaat van Oorsprong voor 5.000 verschillende HS-codes. In 2019 waren dat tijdelijke regulaties, waarvan de eerste nu alweer aflopen. Ondanks dat kan een Certificaat van Oorsprong nog steeds nodig zijn.

Verschillende regulaties

Voor je zending vanuit de EU naar Turkije kunnen er verschillende regulaties van toepassing zijn:

  • Additional Financial Duty (AFL); invoerrechten over goederen met niet-preferentiële oorsprong;
  • Additional Customs Duty (ACD); goederen met douaneverplichtingen, dus preferentiële oorsprong.

Het ingewikkelde is dat de ACD regulaties, dus goederen met preferentiële oorsprong voor Turkije, kunnen vallen onder het verdrag van het EUR.1 of A.TR.

De regels voor deze documenten zijn totaal verschillend, namelijk: het EUR.1 betrekking heeft op de oorsprong en het A.TR betrekking heeft op de herkomst.

Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt bij de (niet-preferentiele) goederen met oorsprong VS (Verenigde Staten), daar gelden namelijk extra invoerrechten op.

Tip: lees ook onze landenpagina voor Turkije en het artikel 'Eerste Hulp Bij Export: is een CvO voor Turkije vereist?'

Fouten in de praktijk

Omdat deze regels door elkaar worden gehaald, krijgen we regelmatig berichten binnen dat er fouten worden gemaakt. Het gevolg is dat de Turkse Douane aanvullende heffingen of boetes oplegt die flink kunnen oplopen. Daarbij kan de Turkse Douane deze ook opleggen bij twijfel of bij de schijn van bijvoorbeeld een link met de VS.

Zo voorkom je aanvullende heffingen of boetes

In dit soort gevallen kan een Certificaat van Oorsprong (CvO) je helpen. Als je een CvO kunt overleggen met bijvoorbeeld oorsprong Nederland, dan hoeft de Turkse Douane de oorsprongsregels niet zelf te controleren. Je verlaagt hiermee de kans op aanvullende heffingen of administratieve boetes aanzienlijk. Ons advies blijft daarom: bij twijfel altijd een Certificaat van Oorsprong aan vragen.

Dit kun je nog meer zelf doen

Wij raden je daarnaast altijd aan om Access2Markets te raadplegen. Controleer hier of er naast exportdocumenten nog andere specifieke eisen van toepassingen zijn op de door jou te exporteren goederen.

Je kunt ook de verantwoordelijkheid bij je klant neerleggen. Zij kunnen met behulp van het computersysteem van de Turkse Douane (BILGE) controleren of een CvO daadwerkelijk verplicht is voor de goederen die je wilt exporteren.

Vragen over jouw zending naar Turkije?

Heb je vragen over je zending naar Turkije of twijfel je of je een Certificaat van Oorsprong nodig hebt? Bel dan gerust met mijn collega's van het Customer Service team via 0314-354865 of mail naar info@exportdocumenten.com.

24 okt. 2021 at 11:30
Gepubliceerd door:
Rens Spijkers
Customs Compliance Operator