+31(0)884321888
[javascript protected email address]
Export naar Canada: word een Geregistreerde Exporteur
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

Export naar Canada: word een Geregistreerde Exporteur

Exporteert u goederen naar Canada? Let dan op: binnenkort zal CETA, het EU-handelsakkoord met Canada, grotendeels in werking treden. Vanaf dat moment kunt u al profiteren van de voordelen die het akkoord biedt, zoals verlaagde tarieven op tal van producten. Wanneer de precieze datum bekend is, zullen we u informeren.

Om voor verlaagde of afgeschafte invoerrechten in aanmerking te komen, moet u de preferentiële EU oorsprong van uw goederen aantonen.

Voor zendingen onder € 6.000 mogen exporteurs zelf een zogenaamde factuurverklaring afgeven. Meer informatie over deze verklaring vindt u op de website van de KvK.

Voor zendingen van meer dan € 6.000 dient u zich te registreren als geregistreerde exporteur (REX) om te kunnen profiteren van verlaagde tarieven. REX is een nieuw certificeringssysteem voor goederen die vallen onder verlaagde tarieven in EU-handelsakkoorden. Het REX-systeem zal het bestaande systeem van toegelaten exporteurs (TE) op termijn vervangen.

Wanneer u zich registreert als REX krijgt u van de Douane een REX-nummer. Een geregistreerde exporteur kan zelf een oorsprongsverklaring afgeven. U hoeft dan niet meer een oorsprongsverklaring bij de douane aan te vragen.

Meer informatie over het REX-systeem is te vinden op de website van de Europese Commissie (Engelstalig).

Staat u nu al geregistreerd als toegelaten exporteur (TE)? Dan bestaat er tot 1 januari 2018 een overgangsregeling. Tot deze datum kunt u gebruik maken van uw vergunning wanneer u naar Canada exporteert. Na 1 januari moet u geregistreerd zijn in het REX-systeem. U wordt echter aangeraden om u zo snel mogelijk als REX te registreren.

Waar kan ik een aanvraag indienen?

U kunt het aanvraagformulier om REX te worden vinden op de website van de Douane.

Voor vragen over de aanvraag kunt u contact opnemen met het Landelijk Oorsprong Team van de Douane via helpdesk.oorsprongszaken@belastingdienst.nl.

Via het Meldpunt Handelsbelemmeringen kunt u het Ministerie van Buitenlandse Zaken benaderen voor overige vragen of het melden van handelsbelemmeringen, in welk land dan ook. Te bereiken via handelsbelemmeringen@minbuza.nl.

Bron: vno-ncw.nl

06 apr. 2017 at 16:00