+31(0)884321888
[javascript protected email address]
'Even snel’ de HS-code/goederencode bepalen?
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

'Even snel’ de HS-code/goederencode bepalen?

De boodschap aan (post-) millennials op hun vraag hoe je een goederencode ‘even snel’ kunt bepalen, aangezien dat nodig blijkt te zijn om goederen te kunnen importeren of exporteren, luidt: ‘Wees geduldig en neem er vooral de tijd voor. Er is geen app die je exact het antwoord geeft en nee, het 'even Googlen' is ook niet afdoende.’ We leggen je hieronder graag uit waarom.

Wat is een HS-code/goederencode?

Zonder diep in te gaan op de wettelijke gronden en uitleg over hoe je een goederencode (HS code) bepaalt, is het in ieder geval belangrijk om te weten dat het dé code is die de kern van alle douaneaangiften vormt. Het vertegenwoordigt de goederen die bij de douane worden aangegeven. Alle goederen zijn namelijk systematisch gecategoriseerd in een nomenclatuur. Dit is een groot boekwerk waarin alle goederen op een specifieke numerieke volgorde (code) zijn opgenomen, de zogenaamde goederencode.

Goederen, artikelen of items

In de handelspraktijk hanteert men de term goederen eigenlijk nauwelijks, het gaat namelijk om artikelen (ook wel items genoemd). Deze worden met name in de (ERP-) systemen onderhouden. De volgende keer dat je in een bouwmarkt of huishoudelijke winkel rondloopt, moet je maar eens letten op de verscheidenheid aan artikelen. Zo kun je als één artikel een gereedschap trolley compleet gevuld met gereedschap tegenkomen. Die zijn vaak voordat ze in de bouwmarkt terechtkomen geïmporteerd. Wat is de goederencode van dat artikel dan? Het artikel bestaat namelijk uit vele verschillende goederen. Of denk eens na over de goederencode van dat strandsetje (1 artikel) bestaande uit een strandstoel, badlaken, handdoek, frisbee, emmer, schep en strandbal. Hier zijn allemaal wettelijke regels voor bedacht en het is zelfs geen uitzondering dat het Gerechtshof, Hoge Raad of Europese Commissie zich met lastige goederenindelingen moeten bemoeien.

Incorrecte goederencodes

Bij gebruik van incorrecte goederencodes in douaneaangiften kan er al snel sprake zijn van economische delicten met alle gevolgen van dien. Als je denkt dat dit wel zal meevallen is het zinvol om ‘even snel’ te speuren per app of Google op de term 'incorrecte goederencode rechtspraak'.

Het systeem van maatregelen ten aanzien van de veiligheid, gezondheid, economie en milieu en ook de heffing van rechten bij de in- of uitvoer van goederen zijn namelijk allemaal afhankelijk van de goederencode. Hierdoor wordt bijvoorbeeld specifiek speelgoed onderworpen aan stringente controles op aanwezigheid van schadelijke giftige metalen, welke vaak worden gebruikt als (felle) kleurstof in plastic. Denk maar eens aan die mooie felgekleurde baby rammelaars. Maar ook de in- en uitvoer van voedsel en voeding is, omwille van de gezondheid, onderworpen aan specifieke controles. Het is daarom zeer belangrijk dat je de juiste goederencode hebt.

Tip voor logistieke dienstverleners of transporteurs: 'Uitvoeraangiften doen voor jouw klant(en)'

Goederencodes en invoerrecht

Binnen de goederencodes kan een klein verschil, toch grote impact hebben ten opzichte van het invoerrecht. Het percentage invoerrecht van toepassing op de invoer van computer monitoren is 0%. Daarentegen is het percentage invoerrecht van toepassing op TV monitoren 14%.

  • 8528420000 = goederencode computer monitor
  • 8528590090 = goederencode TV monitor

Het verschil tussen beide soorten monitoren is tegenwoordig alleen ‘zichtbaar’ door technische specificaties, maar ook over de technische eisen die leiden tot een computer monitor kan inhoudelijk veel worden gediscussieerd.

Het bedrag aan invoerrechten van 1000 stuks 8528420000 (computer monitor) met een waarde van € 250 per stuk = € 0,- Het bedrag aan invoerrechten van 1000 stuks 8528590090 (TV monitor) met een waarde van € 250 per stuk = € 35.000,-. Fiscaal gezien is de impact dus enorm, indien achteraf blijkt dat de verkeerde (monitor) code is benut.

Fysieke of digitale controle

Wat veel mensen vaak niet beseffen is dat grensoverschrijding van goederen vooral wordt bewerkstelligd door een digitale papierwinkel. De ouderwetse grenscontroleur met loket bestaat allang niet meer. De plaats van de afhandeling van de digitale douaneaangifte is zelden dezelfde plek waar de goederen zich op dat moment bevinden. Maar welke goederen zich waar bevinden moet wel precies uit die aangifte af te leiden zijn. Natuurlijk worden goederenstromen ook nog fysiek gecontroleerd (bijvoorbeeld door scantechnologie), maar de informatie over de goederen zelf is vooral te vinden in de digitale papierwinkel en de kern hiervan is, zoals aan het begin van dit artikel gezegd, de goederencode.

Zogenaamde data pipelines en block chain technologieën zullen in de toekomst wellicht kunnen zorgen voor een vlotte (supply chain) afhandeling, maar het systeem van goederencodes zal niet (snel) wijzigen. Zorg er dus voor dat de goederencode juist is!

Persoonlijke ondersteuning bij het bepalen van de goederencodes

Om ervoor te zorgen dat die goederencode juist wordt bepaald heb je zelf douanekennis nodig. Heb je dit niet of wil je graag ondersteuning bij het bepalen neem dan gerust contact op met onze douanespecialisten. Zij helpen je met de aanvraag en weten alles van goederencodes af.

Neem voor support bij het classificeren van goederen contact op met onze Customer Service en vraag naar specialisten: Gwen van der Graaf of Ariani Roszmuller-Ompi.

29 aug. 2019 at 11:30