+31(0)884321888
[javascript protected email address]
EU-Vietnam handelsakkoord in werking
Altijd overzicht?
Werk efficiënt vanuit een bedrijfsaccount.
Altijd de juiste documenten?
Je hoeft geen expert te zijn, die kennis hebben wij!
Zeker weten dat het goed is?
Wij doen graag een extra kwaliteitscheck!

EU-Vietnam handelsakkoord in werking

In februari 2019 gaf het Europees Parlement al goedkeuring voor het handelsakkoord. Ook het Vietnamese parlement gaf groen licht in juni eerder dit jaar. Daarmee kon op 1 augustus het EU-handelsakkoord met Vietnam in werking treden. Vietnam is na Singapore het tweede ASEAN-land dat een handelsakkoord sluit met de Europese Unie (EU).

Het handelsverdrag zorgt ervoor dat het voor beide partijen gemakkelijker en goedkoper is om producten of diensten op elkaars markt te brengen. Goed nieuws dus voor importeurs en exporteurs in de EU en Vietnam. Onderlinge handel moet met deze afspraken een stimulans krijgen.

Afbouw van invoerrechten

Direct bij het ingaan van het handelsakkoord schaft Vietnam de invoerrechten op ongeveer 65% van de EU-producten af. De overige invoerrechten worden binnen een periode van maximaal 10 jaar afgeschaft. Zo gaan de invoerrechten voor bijvoorbeeld zuivel uit de EU van 20% naar 0% over 5 jaar. Het grootste deel van invoerrechten op overige producten verdwijnt binnen een periode 7 jaar.

Lees meer over de inhoud van het handelsverdrag: 'Guide to the EU-Vietnam trade and investment agreements'.

Wat betekent dit voor export naar Vietnam?

Om gebruik te maken van de afgeschafte invoerrecht zul je de oorsprong van de goederen moeten aantonen. Wanneer er export plaatsvindt van EU-goederen naar Vietnam kan de oorsprong als volgt worden aangetoond:

  • EU-goederen met een waarde onder de 6000 euro: met een zelf afgegeven oorsprongsverklaring (attest van oorsprong) van de exporteur;
  • EU-goederen met een waarde van meer dan 6000 euro: met een attest van oorsprong door een Geregistreerde Exporteur met verwijzing naar het REX-nummer.

De Europese Commissie heeft tot 31 december 2020 uitstel verleend aan Vietnam voor de REX- implementatie, in verband met COVID-19. Tot die tijd kan worden volstaan met een FORM A.

Vragen?

Heb je vragen over dit handelsakkoord of wil je meer weten over de vereisten voor export naar Vietnam? Neem dan gerust contact op met ons Customer Service team via +31(0)314-354865.

Bron: RVO

04 aug. 2020 at 08:30